Slavná tvář českého filmu Lubomír Kostelka (91): Výčitky syna kvůli boji o život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Slavná tvář českého filmu Lubomír Kostelka (91): Výčitky syna kvůli boji o život

Syn kardiochirurg si vyčítá: Tátovi nepomůžu ani já!
Syn kardiochirurg si vyčítá: Tátovi nepomůžu ani já! (Foto Aha! – David Malík, Alexandr Malachovský, ara)

Selhalo mu srdce! Lubomír Kostelka (91), herecký parťák Vladimíra Menšíka (†58) a všemi dětmi milovaný děda Lubin z Kouzelné školky, byl v pondělí pozdě večer přijat v kritickém stavu na kardiologickou kliniku v pražském Motole. A jeho syn Martin (60), vyhlášený odborník v oboru, cítí jen bezmoc. Vyčítá si, že ani on nedokáže tátovi pomoci...

„Jsem hodně smutný a otřesený. Zvláště, když mám hlubokou znalost procesu, který se odehrává. Pro nás zdravotníky není žádná útěcha nebo konejšení, víme toho příliš mnoho. V těchto chvílích je to na škodu,“ posteskl si Martin Kostelka, který je primářem dětské kardiochirurgie v německém Lipsku.

Jeho táta, slavná tvář českého filmu, byl do Motola na koronárku převezen už minulý týden, ale přes veškeré úsilí a intenzivní léčbu tamních lékařů se u něj rozvinul oboustranný zápal plic. „Ten často u seniorů komplikuje už tak primárně závažný stav. Z tohoto důvodu je prognóza velmi špatná a není možnost ji zvrátit,“ přiznává deníku Aha! hercův syn. „Stav vědomí se také zhoršuje každým dnem, což je na druhou stranu milosrdné, protože si bezvýchodnost svého stavu neuvědomuje,“ říká Martin Aha! s tím, že zhoršení stavu, či bohužel dokonce smrt může nastat v rámci hodin či dnů. Smutný paradoxem je, že syn kdysi pracoval právě v motolské nemocnici.

„Jeden z důvodů, proč jsem odešel z Motola, byl ten, že já se svou specializací mohl ovlivnit vývoj oboru – sám jako kardiochirurg. Věděl jsem, že když se dostanu do kardiocentra, které bude vedeno kardiochirurgem, tak se mi rozvážou ruce a že i s těmi možnostmi materiálními budu moci posunout obor dál,“ řekl Kostelka mladší loni pro web idnes.cz.

Na Martina je hrdý

Táta Lubomír byl na syna vždy patřičně hrdý. „Ten se mi vydařil jako nic v životě!“ radoval se na oslavě svých devadesátin před více než rokem. „Vybral si obor chirurgie. Dva roky byl na Vinohradech a pak šel na dětskou kardiochirurgii na kliniku do Motola. V Motole vyrostl ve výborného lékaře, pak si jej vybrali do Anglie, jednoho jediného z Česka, pak byl ještě rok v americkém Bostonu v Harvardské nemocnici. Nabízeli mu tam i místo, ale on nechtěl být daleko od rodiny. Až přijeli Němci, kteří otvírali novou nemocnici, že ať jim to dá všechno dohromady. Měl tam být tři roky, a už je tam přes dvacet let,“ popisoval synovu kariéru herec.

Kostelka dnes slaví 90! Už tři roky nemám ženskou! Teď už budu žít sám! 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivoadler
28. 11. 2018 • 17:23

Pořád nějak nemohu pochopit, co tím chtěl básník říci? Něco se zanedbalo? Nebo se na něj příbuzní vys rali?

zlobit
28. 11. 2018 • 07:33

Kdo v srdci žije, neumírá.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.