Jiří Pomeje (53): Bojuje s rakovinou kostí. Jak vidí lékaři naděje na vyléčení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Jiří Pomeje (53): Bojuje s rakovinou kostí. Jak vidí lékaři naděje na vyléčení

Jiřímu Pomeje dělá každý krok obrovské problémy
Jiřímu Pomeje dělá každý krok obrovské problémy (Marek Patek David Kundrát Martin Hykl Pavel Machan)

Je to krutá zpráva. Jiřímu Pomeje (53) se rakovina dostala do kostí. Deset měsíců po operaci hrtanu, po které přišel o hlas, tak herec čelí další drsné realitě. Známý onkolog mu ale dává naději. Radí novou léčbu – imunoterapii! 

Podle profesora MUDr. Luboše Petruželky CSc. (64), přednosty Onkologické kliniky VFN v Praze, zhoubné nádory hrtanu jen v malém procentu metastázují do kostí. „Většinou jsou v těchto případech postiženy metastázami plíce. Rozšíření do kostí je málo obvyklé, ale může se vyskytnout,“ vysvětlil deníku Aha! onkolog.

„Sice neznám tento konkrétní případ a nevím, jak je nemocný léčen, ale u metastáz do kostí se osvědčily v poslední době i nové možnosti léčby – a to formou imunoterapie. Rakovinu sice nevyléčí, ale může proces zpomalit, nebo dokonce zastavit,“ dodal profesor Petruželka.

Herec, který momentálně leží v pražské Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích se zlomenou stydkou kostí, by se mohl zbavit strašných bolestí, a co je nejdůležitější – mohl by déle žít. Léčba, která se v poslední době ukázala mnohdy jako úspěšná, spočívá v tom, že se lékaři pokusí znovu nastartovat imunitu pacienta, aby dokázala sama bojovat proti zhoubnému bujení.

Co je imunoterapie

„Princip imunoterapie vychází z myšlenky, že rakovina je selháním imunitního systému. Nádorové buňky rostou, protože se umí před imunitou člověka maskovat. Pomocí imunoterapie umíme odbrzdit a znovu nastartovat imunitu pacienta tak, že dokáže proti zhoubnému bujení bojovat,“ vysvětluje prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.

 Pomejeho mecenáš Pásek: Jak je na tom Jiří aktuálně? Donutí ho k léčbě?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.