Prezident Macron a jeho »přítel« v ŠOKU! Videonahrávky hovoří jasně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Prezident Macron a jeho »přítel« v ŠOKU! Videonahrávky hovoří jasně

Alexandr Benalla má pořádné problémy.
Alexandr Benalla má pořádné problémy. (Foto: ara)

Francouzská justice dnes oznámila, že zahájila nové vyšetřování Alexandra Benally za násilnosti, kterých se dopustil 1. května v Paříži ještě několik hodin před střety, kvůli kterým byl bývalý bezpečnostní poradce prezidenta Emmanuela Macrona již obviněn. Aféra se stala nejvážnější politickou krizí od Macronova zvolení do nejvyššího úřadu, napsala agentura AFP.

Nové vyšetřování zahájila pařížská prokuratura poté, co si dva mladí lidé ve věku 23 a 24 let stěžovali, že se stali oběťmi násilnického zadržení, na kterém se podle nich podílel Benalla a Vincent Crase z vládní strany Republika v pohybu (LREM).

Benalla v listu Le Journal du Dimanche popřel, že by jakkoli "zasahoval" během událostí zahrnutých v novém vyšetřování. "Byl jsem za policií jako pozorovatel. Můžete jasně vidět, že nemám ani přilbu, ani pásku na rukávu, ani vysílačku," řekl.

Deník Libération v pátek zveřejnil video z inkriminovaného zatčení a prokuratura dnes zahájila vyšetřování kvůli "úmyslnému násilí ve spolčení s osobou disponující veřejnou pravomocí", "svévolnému omezení osobní svobody", "přivlastnění si odznaků vyhrazených funkcionářům", "zasahování do výkonu veřejné funkce" a "úmyslné ničení majetku", jakož i "podvodné zasahování do systému zpracování osobních údajů".

Podle právníka obou stěžovatelů jsou na videu jasně rozpoznatelní Vincent Crase, Alexandre Benalla a policista Philippe Mizerski, kteří si vůči jeho klientům počínali násilnicky. "Argument, že se oni (Alexandre Benalla a Vincent Crase) cítili oprávněni zasáhnout k udržení pořádku proti násilnickým demonstrantům tady neobstojí. Video ukazuje pravý opak," řekl AFP advokát Grégory Saint-Michel.

K tomuto incidentu došlo asi tři hodiny před tím, než byl Benalla zachycen při aktivním zásahu během květnové demonstrace, k níž byl přizván jen jako pozorovatel. Z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku a přispěl i ke snaze policistů zpacifikovat mladého demonstranta. Tomu podle záběrů uštědřil několik ran. Kamera zachytila Benallu, jak v civilním oblečení, ale s policejní helmou na hlavě, účastníka prvomájové demonstrace bije.

List Le Monde aféru odstartoval tím, že muže bijícího demonstranta identifikoval jako Benallu.

Hlava státu čelí kritice hlavně za způsob, jak na odhalení zareagovala.

Prezident nejdříve Benallovi na dva týdny pozastavil výkon funkce, až později se jej rozhodl propustit. Prezidentova reakce podle kritiků svědčí o tom, jak se za 14 měsíců v Elysejském paláci vzdálil obyčejným lidem.

Macron před poslanci své strany uvedl, že odpovědnost za incident nese jen on sám. Na veřejnosti se pak celou aféru pokoušel bagatelizovat jako "bouři ve sklenici vody".

Soukromí francouzského prezidenta přitahuje pozornost dlouhodobě. A to především kvůli o 25 let starší první dámě Brigitte. Nyní však přišla na řadu jiná pikantnost. Prezident totiž využil krizového střetnutí s ministry, aby popřel jakoukoli jinou než pracovní spojitost s bodyguardem Benallou. S Alexandrem prý neměl sexuální poměr. „Alexandre nikdy neměl nukleární kódy,“ uvedl Macron a zřejmě v pokusu o vtip dodal: „Benalla nikdy nebyl mým milencem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.