Legendární herečka Jana Hlaváčová: Co nikdy nepřekonala? VYHODILA MÁMU Z DOMU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Legendární herečka Jana Hlaváčová: Co nikdy nepřekonala? VYHODILA MÁMU Z DOMU!

Jana Hlaváčová zažila mnoho krušných chvílí.
Jana Hlaváčová zažila mnoho krušných chvílí. (: ČTK)

Šedesátá léta poznamenaná smrtí manžela i vážný konflikt s matkou by zítřejší jubilantka Jana Hlaváčová, která oslaví 80. narozeniny, nejraději vymazala z paměti. Bolest v srdci z tohoto období je o to horší, že je spojená s osudovým mužem Luďkem Munzarem (85), se kterým čekala dceru Barboru (46).

Proto také jen jednou o této kapitole svého života promluvila. Za všechno mohla matčina povaha. „Měla jsem ji strašně ráda, za moc jí vděčím. Když jsem zůstala sama, nastěhovala se ke mně, pomáhala mi s Terezkou.Ona byla zvyklá rozhodovat, velet a rychle jsme se do toho zase vpravily,“ zavzpomínala herečka jen jednou na nejtěžší období v jejím životě v osmdesátých letech v rozhovoru pro knihu Tváře bez svatozáře.

Tehdy se jí zhroutil svět, když její manžel herec Jiří Michný (†34) umíral v ostravské nemocnici na sklerózu multiplex (roztroušená skleróza).

„Pak přišlo seznámení s Luďkem. Oba jsme měli za sebou nešťastnou životní zkušenost, byli jsme opatrní, báli se nového zklamání. Máma mnohdy trvala na tom, že tohle bude tak a tamto onak. Luděk se sice přemáhal, ale těžce to snášel, a já v tom začala lítat, protože jsem jednoho ani druhého nechtěla ztratit,“ zavzpomínala na začátek problémů, které vyústili ve velkou ránu v hereččině srdci.

Potrestaná snaha

Situace se vyhrotila, když dcera onemocněla a lékaři Hlaváčové doporučili, aby cvičila a otužovala se. „Luděk se o to začal starat. Učil ji lézt na stromy, jezdit na kole, plavat. Máma to nelibě nesla jako útok na zdraví. Pak ji chtěl zvyknout na ranní studenou sprchu a s tím se máma už nemohla smířit. Došlo to tak daleko, že se ráno vplížila za Terezou do koupelny a řekla jí: Pusť si teplou, ale křič, jako že tě to studí,“ zavzpomínala Hlaváčová.

„Až jsem si všimla, že holka lže, jako když tiskne a ani se nezačervená. V té době jsem čekala dítě a máma ho z nepochopitelných důvodů považovala za vetřelce, kvůli kterému se z Terezky stane odstrčený, nemilovaný chudák. Vzala si to do hlavy, nebyla s ní řeč: ona ta dobračka, která nikdy nikomu neublížila, si přála, aby Terezka zůstala sama,“ prozradila herečka.

Musíš pryč!

Hlaváčovou čekala drsná volba, které se nešlo vyhnout. „A přišel den, kdy jsme se museli rozejít. Nikdy v životě by mě nebylo napadalo, že jí jednou řeknu: Mami, musíš pryč! Rozešly jsme se ve zlém, obrečela jsem to, ale věděla jsem, že když to neudělám, rozpadne se nejen moje manželství, ale i můj vztah k ní, protože bych jí to nemohla zapomenout,“ dodala v rozhovoru herečka s tím, že nějakou dobu trvalo, než vztahy s matkou zase urovnaly.

Celý článek najdete v tištěném Nedělním Aha!

 Jana Hlaváčová převzala cenu za dabing: Kvůli nemoci jen po telefonu!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.