Dnes uplynulo 20 let od osudné pařížské nehody princezny Diany (†36): Jízda smrti trvala 3 minuty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Dnes uplynulo 20 let od osudné pařížské nehody princezny Diany (†36): Jízda smrti trvala 3 minuty!

Princezna Diana
Princezna Diana (Foto: ara)

Mercedes, který kvůli bídnému technickému stavu neměl na silnici co dělat a za jeho volantem seděl šofér s 1,75 promile pod kůží, snažící se zběsilou jízdou setřást pronásledující fotografy. To byla fatální kombinace, která zapříčinila nehodu, při níž přesně před 20 lety zahynula princezna Diana (†36).

Bylo 31. srpna 1997 krátce po půlnoci, když Diana s Dodim Al-Fayedem (†42) opustili pařížský hotel Ritz. Zadním vchodem, aby se vyhnuli fotografům, jež měli neustále v patách. Přesto se jich několik na černý Mercedes-Benz S 280, který měl slavné milence odvézt do Dodiho vily, nalepilo.

Přežil ochránce
Alkoholem posilněný řidič Henri Paul (†41) dostal příkaz dotěrné fotografy na motorkách setřást, a tak sešlápl plyn až k podlaze. Zběsilá jízda trvala pouhé 3 minutky a ukončil ji náraz do sloupu v tunelu u Almského mostu (viz. infografika). Bodyguard Trevor Rees-Jones jako jediný přežil, Paul a Dodi byli na místě mrtví, Diana zemřela po pár hodinách v nemocnici.

Srdce vpravo
Až tam se ukázalo, jak těžká zranění utrpěla – srdce jí nárazem doslova přeskočilo na pravou stranu hrudi, měla prasklou plicní tepnu a na několika místech rozsáhlá vnitřní krvácení. Vyšetřování ukázalo, že mercedes, který v tunelu téměř dvakrát překročil povolený rychlostní limit, byl v žalostném stavu. Po dřívější nehodě byl lajdácky opravený, jeho šoféři tvrdili, že už od 60 km/h plave a stává se neovladatelným.

Doktor Frederic Mailliez: Křičela, že to strašně bolí
Zrovna se vracel z práce a u mercedesu zastavil jako první, jen pár vteřin po nehodě. „Zavolal jsem sanitku a běžel k autu. Řidič i muž za ním byli očividně mrtví, ale spolujezdec a žena přerývaně dýchali,“ popisuje hrůznou scénku doktor Frederic Mailliez. „Snažil jsem se jí dát kyslíkovou masku, kterou jsem měl v autě, ale křičela, že ji nechce, že to strašně bolí. Tak jsem se ji snažil alespoň uklidnit,“ líčí Francouz, kterého zaskočili přítomní fotografové. „Nechápal jsem, proč tam jsou. Došlo mi to až druhý den, kdy jsem zjistil, že ta žena byla Diana.“

Hasič Xavier Gourmelon: Ptala se, co se stalo
Ani Xavier Gourmelon, jehož hasičská jednotka byla na místě pár minut po nehodě, netušil, komu pomáhá. „Byl jsem u ní blízko, ale nepoznal jsem ji. Byla zkroucená pod zadním sedadlem a pořád vykřikovala: Bože, co se stalo? Vzal jsem ji za ruku a snažil se ji uklidnit, říkal jsem, že jí pomůžeme, a že bude v pořádku,“ vypráví. „Přestalo jí bít srdce, tak jsem jí dal srdeční masáž. Hned zase naskočilo a já upřímně věřil, že to přežije. Na první pohled nevypadala vážně zraněná. Pořád si tu scénu vybavuji, nikdy ji nedostanu z hlavy...“

Možná to bylo jinak aneb Konspirační teorie o smrti »Lady Di«

Teorie č. 1: Navedli auto do sloupu
Diana si prý chtěla vzít Dodiho Al-Fayeda (†42) a přestoupit k islámu. Proto ji královna Alžběta II. (91) nechala zlikvidovat agenty MI6. Mercedes měl mít vmontované dálkové řízení, které ho v tunelu navedlo do sloupu.

Teorie č. 2: Chtěli zakrýt těhotenství
Dodiho otec Mohamed Al Fayed (84) tvrdí, že Dianino tělo bylo okamžitě nabalzamováno – prý aby se zabránilo odhalení těhotenství. Podle nemocnice to však bylo kvůli horku, které tehdy panovalo.

Teorie č. 3: Oslepili řidiče laserem
Podle některých svědků oslepilo řidiče prudce oslnivé světlo, jehož záblesk mířil přímo na přední sklo mercedesu. Mělo jít o silný paprsek, jaký používají agenti k oslepení pilotů helikoptér. Vyšetřování to vyvrátilo.

Teorie č. 4: Záhadná sebevražda
Mecedes měl před nehodou lehký kontakt s bílým Fiatem Uno. Po tom se pak slehla zem. Prý ho řídil fotograf James Andanson, který v roce 2000 spáchal sebevraždu – to teorii o jeho účasti na smrti Diany přiživilo.

Ukázka z dokumentu o princezně Dianě:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.