Ivanka Devátá: Bojím se nejhoršího! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ivanka Devátá: Bojím se nejhoršího!

Lékaři zjistili, že rána se Ivance Deváté nehojí, protože dostala zlatého stafylokoka.
Lékaři zjistili, že rána se Ivance Deváté nehojí, protože dostala zlatého stafylokoka. (Foto Aha! – Martin Sekanina, ara)

Domů se hned tak nevrátí. Spisovatelka a herečka Ivenka Devátá (81) sice absolvovala úspěšnou operaci rakoviny tlustého střeva, i přesto je ale hospitalizovaná už dva a půlměsíce. Dostala zlatého stafylokoka!

„Vzali mi dvacet centimetrů střeva. Ani chemoterapie nejsou nutné, neměla jsem ani vývod, přesto se mi rána dodnes neuzavřela,“ stěžuje si exmanželka Josefa Vinkláře (†76) alias legendárního doktora Cvacha z Nemocnice na kraji města.

 „Ten pitomej stafylokok do mě vlezl při operaci. Jenže to nikdo nevěděl, mysleli si jen, že se mi tam dostala banální infekce,“ komentuje Devátá, která kvůli doléčení putovala po zákroku na Rehabilitační kliniku Malvazinky. „Tady mne učili chodit, prostě jsem se tu měla rozhýbat, ale hlavně mně měli zaléčit ránu,“ vysvětluje Ivanka. Když lékaři viděli, že rána je i po dvou měsících stále otevřená, zavolali specialistu. Ten udělal stěry a zjistil, že má »v ráně« stafylokoka. „Jsem na infuzích, ale nedaří se jim ho z těla stále vyhnat ven. Zlatého stafylokoka jsem chytla už potřetí v životě. A věřte mi, že se obávám toho nejhoršího. Zapudit ho je velmi složité a především u mne,“ povzdechla si Devátá. Zlatý stafylokok 

Některé druhy těchto bakterií jsou našemu tělu prakticky neškodné a jiné velmi nebezpečné. Staphylococcus aureus je typ bakterie, která se běžně vyskytuje na kůži nebo v nose u zdravých lidí. Občas se tyto bakterie mohou přemnožit a způsobit kožní infekce. Zlatý stafylokok se však může stát i velmi nebezpečným, pokud dojde k přechodu do organismu, kdy vstupuje do krevního řečiště, kloubů, kostí, plic či srdce. Může způsobit až život ohrožující sepse (otravy krve).

Na rozhovor se synem Josefa Vinkláře se podívejte zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.