Ťukněte si s celebritou! Herec Stanislav Zindulka slaví 85 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ťukněte si s celebritou! Herec Stanislav Zindulka slaví 85

Stanislav Zindulka dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.
Stanislav Zindulka dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší. (Foto ara)

85. narozeniny dnes slaví herec Stanislav Zindulka. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

K divadlu Stanislava Zindulku přivedli rodiče, kteří hráli ochotnické divadlo. Po absolvování pražské DAMU hrál 12 let v královéhradeckém divadle a poté 22 v Divadle bratří Mrštíků. Kromě hraní se věnoval i pedagogické činnosti, a to na konzervatoři v Brně. Tuto práci musel opustit v roce 1975 kvůli špatnému kádrovému profilu. Díky němu nemohl vystupovat v pražských divadlech. V Praze mohl začít působit až po Sametové revoluci roku 1989. Zvolil si Městská divadla pražská a Činoherní klub.


Na televizní obrazovce se Stanislav Zindulka poprvé objevil v roce 1968 v nedělním pořadu Chvilka poezie, kde se střídal s tehdejšími hereckými hvězdami, jako byli Jiřina Švorcová, Taťjana Medvecká, Jaroslav Moučka, Miroslav Moravec, Jan Teplý st., Václav Postránecký, Vladimír Ráž, Jiří Krampol, Otakar Brousek st. V TV jej diváci mohli sledovat v desítkách drobných rolí, ať v pohádkách (Kouzelný měšec, Anděl Páně, Dědo, čaruj), tak v seriálech (Vlak dětství a naděje, Bylo nás pět, Kouzelná školka, Dobrodružství kriminalistiky, Hříchy pátera Knoxe, Arabela…).

Před filmovou kamerou poprvé stanul při natáčení komedie Ivo Tomana Váhavý střelec (1956), kde si zahrál po boku Jana Třísky a Jaroslava Marvana. Objevil se ve známých snímcích, jako jsou Hanele, Báječná léta pod psa, Konec básníků v Čechách, Učitel Tance, Pasáž, Stůj, nebo se netrefím či Hořící keř). Stanislav Zindulka většinou ztvárňoval jen vedlejší a epizodní role, takže není divu, že se o něm říká, že je „velkým hercem malých rolí“. Jednou z mála výjimek je drama Viktora Polesného Jasnovidka (1997), kde dostal roli hlavní. Ve filmu s ním hráli: Jan Vlasák, Oldřich Navrátil, Zlata Adamovská). Českého lva Stanislav Zindulka získal v roce 2001 za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, a to za ztvárnění Edy v Babím létě (hlavní postavy si zahráli Vlastimil Brodský a Stella Zázvorková). Roku 2016 dostal Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Stanislav Zindulka se oženil roku 1959. S manželkou Milenou má dva syny - Jakuba Zindulku, který se svou manželkou Kateřinou působí také jako herci, a matematika Ondřeje Zindulku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.