Šance pro Gotta: Rakovina zmizí za tři měsíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Šance pro Gotta: Rakovina zmizí za tři měsíce!

Revoluční genová terapie zachraňuje i beznadějné případy lidí s nemocí, jakou měl Karel Gott.
Revoluční genová terapie zachraňuje i beznadějné případy lidí s nemocí, jakou měl Karel Gott. (Foto Aha! – Martin Pekárek, David Malík)

Karel Gott (77) bojoval před časem s rakovinou mízních uzlin. Tato forma je opravdu agresivní. Pacienti s touto chorobou mají ale novou naději na uzdravení. Pokud by se tedy Mistrovi zákeřná nemoc vrátila, mohla by genová terapie zachránit život i jemu.

Vědci z prestižní kliniky Kite Pharma v kalifornské Santa Monice zveřejnili výsledky svých pokusů, které zkoušeli na pacientech s rakovinou v posledním stadiu, u nichž neviděli už žádné jiné východisko. Úspěšnost této léčby nazvané CAR-T je naprosto fantastická. Princip této léčby je celkem prostý. Vědci přefiltrují pacientovu krev, čímž z ní oddělí specifické bílé krvinky – tzv. T-lymfocyty. Ty poté geneticky upraví v laboratoři tak, aby dokázaly rozpoznat a zničit rakovinné buňky, a vpraví je zpět do pacientova těla.

Většina lidí, která k pokusům svolila, měla před sebou nejvýše šest měsíců života. Ovšem i devět měsíců po terapii jsou stále naživu. Navíc třetina z nich má šanci na úplné vyléčení. „Chemoterapie přestala zabírat, přemýšlel jsem, jak řeknu ženě, mámě a dětem, že umírám. Tohle byla poslední naděje a oni mi vážně dokázali zachránit život! Všudypřítomné nádory se za několik měsíců rozpustily jako kostky ledu!“ prozradil podle Blesku zachráněný pacient D. Padilla (43).

Na druhou stranu je to ale velký zásah do imunitního systému člověka, což samozřejmě není bez rizika. U pacientů se totiž objevila celá řada vedlejších účinků, a dva z nich dokonce zemřeli. Nebylo to však na rakovinu, nýbrž v důsledku léčby. Jejich imunitní systém se zkrátka »přehřál« a neunesl zátěž. Testy tedy musí dále pokračovat.

Otázkou zůstává, jestli sám Karel Gott je už vyléčený. Po jeho posledním kolapsu, který prodělal letos v únoru, se totiž šíří spekulace, jestli se mu rakovina opět nevrátila. Došlo u něj  totiž k neprůchodnosti střev, stejně jako na podzim roku 2015, kdy mu při odstraňování problémů rakovinu objevili. „Vše se stalo z důvodů srůstů po předešlé operaci,“ tvrdil zpěvák. Doufejme tedy, že je to pravda...

Více zajímavostí ze života Karla Gotta najdete ZDE!



Přečtěte si
ivoadler
2. 3. 2017 • 15:04

Karel je dobrý herec. Toho vyléčeného hraje celkem věrohodně, ale někdy přece jenom...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.