Ťukněte si s celebritou! Herečka Tatiana Vilhelmová slaví 38! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ťukněte si s celebritou! Herečka Tatiana Vilhelmová slaví 38!

Tatiana Vilhelmová
Tatiana Vilhelmová (Foto Machan, Hykl, Kundrát, Pátek, )

38. narozeniny dnes slaví herečka Tatiana Vilhelmová! Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Tatiana Vilhelmová je často obsazovaná česká filmová a divadelní herečka. Vilhelmová měří 161 cm, je levák. Od deseti do devatenácti let se věnovala baletu, nepříliš úspěšně zpěvu v Kühnově dětském sboru a recitaci. Nedokončila studium Státní konzervatoře Praha. Její matka Karla Winklerová žije v Pretorii (JAR), otec na Ukrajině, má o dva roky staršího bratra Viktora a podle svých slov „hromadu nevlastních sourozenců“. Měla několik potenciálních životních partnerů ze světa herců (Pavel Liška) i neherců, v červenci 2005 se vdala za produkčního Pavla Čecháka, 15. listopadu 2005 se jim narodil syn František, 15. července 2008 syn Cyril. Doma má psa Mikuláše.


Její domovskou scénou je Dejvické divadlo (městské části Praha 6). Několikrát byla nominována na různá ocenění (sedmkrát Český lev, Cena Thálie, Cena Alfréda Radoka, Neviditelný herec). Sedmá nominace na Českého lva 2006 za hlavní ženský herecký výkon ve filmu Štěstí byla korunována vítězstvím. Ocenění se dočkává i na zahraničních festivalech (Televizní festival Monte Carlo 2001 za snímek Společnice, „Shooting star 2003“ (promo akce při MFF Berlín)).

Role
Vilhelmová je často obsazována, ale nezůstala u jednoho hereckého typu. Často výrazná změna vzhledu v jejích rolí způsobuje, že je nejen obtížně „zaškatulkovatelná“, ale pro širokou veřejnost i obtížně zapamatovatelná. Svůj charakteristický chraplavý soprán občas využívá pro voiceover.

Zajímavosti
První film, v němž ztvárnila roli, ve které jí někdo ustřihne vlasy, je Indiánské léto (1995), druhým je Můj otec a ostatní muži (2003).

Nejčastěji ztvárňuje postavy jménem Jana a Marie. Máňa je podle jejích slov spolu s Pepinou a Taňkou i její soukromá přezdívka. Netypické jméno této herečky bývá často komoleno. Pro upřesnění uveďme, že jméno i příjmení této herečky není ani Táňa Vilhelmová, ani Taťána Vilhelmová, ani Táňa Wilhelmová, ani Taťána Wilhelmová, ani Tatiana Wilhelmová. Pro podobnost příjmení je také zaměňována se starší herečkou Gabrielou Wilhelmovou.

Česká herečka Anna Geislerová je přítelkyní Vilhelmové a spolu jsou často obsazovány do stejných děl. Poprvé spolu hrály v TV seriálu Prima sezóna (1994) sestry Alenu (Tatiana Vilhelmová) a Irenu (Anna Geislerová), podruhé ve filmu Návrat idiota (1999) sestry Olgu (Tatiana Vilhelmová) a Annu (Anna Geislerová). Spolu se účastnily i realizace dalších filmů (Okénka, Můj otec a ostatní muži, Štěstí, ...). Ve filmu Divoké včely si tuto nerozbornou spolupráci Geislerová zařídila tak, že zahrála mrtvou sestru Vilhelmové – jenom jako fotografie na náhrobku. Obdobně je na tom se spoluprací se svým expřítelem Pavlem Liškou. Podle jejích slov je i po jejich rozchodu tato spolupráce profesionální a přátelská.

V rozhlasové hře Lomeno 0049 (2004) matka její postavy překládá z němčiny. Skutečná matka Tatiany Vilhelmové se rovněž živí německými překlady. Sama herečka tento jazyk ovládá.
V červenci 2005 se vdala za Pavla Čecháka. V roce 2005 se jim narodil syn František, roku 2008 druhý syn Cyril. V lednu 2013 se rozvedli.

Jejím partnerem je herec Vojtěch Dyk. V roce 2013 se jim narodil syn Alois.



Přečtěte si
jity
14. 7. 2016 • 07:52

Ta fotka kde má Táňa klobouk a oranžovou sukni, vypadá jako kdyby šel převlečený chlap za ženu a ne ona. Ty šlachovité nohy a žádný pas.

eisenbieger
14. 7. 2016 • 04:09

tahle nadsamice vi taky na co ji panbuch dal mezi nohy jizvu , ale zacina byt vyzila , ty fotky to dokazuji ...to mrdanitschko ma po mame ta si uzivala ...velka liga

ellenic
14. 7. 2016 • 00:24

Ten divný obleček na fotografii č. 4 je hrozný, co na to Františka, možná by jí ho i pochválila, ale u mne absolutně hrůza . Také připíjím na zdraví zcela jistě Karlu Gottovi a narozeniny mého otce uctím vzpomínkou . Na výzvu přiťuknout si s celebritou Vilhelmovou nereaguji.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.