Angelina Jolie a Brad Pitt v Praze: Zpověď zatčeného fotografa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Angelina Jolie a Brad Pitt v Praze: Zpověď zatčeného fotografa!

Americká ochranka herce Brada Pitta prý fotografovi nadávala a fotila si ho na mobilní telefony.
Americká ochranka herce Brada Pitta prý fotografovi nadávala a fotila si ho na mobilní telefony.

PRAHA – Takový skandál a pozdvižení kolem hollywoodských hvězd v Praze ještě nebylo! Přestože Angelina Jolie a Brad Pitt chtěli své soukromí přísně chránit, už první den po jejich příletu kvůli fatálnímu selhání ochranky zaplavily tisk fotografie jich samých i jejich dětí. Celá kauza vyústila v zadržení fotografa našeho deníku.

PRAHA – Takový skandál a pozdvižení kolem hollywoodských hvězd v Praze ještě nebylo! Přestože Angelina Jolie a Brad Pitt chtěli své soukromí přísně chránit, už první den po jejich příletu kvůli fatálnímu selhání ochranky zaplavily tisk fotografie jich samých i jejich dětí. Celá kauza vyústila v zadržení fotografa našeho deníku Dalibora Puchty (24), kterému policie sdělila podezření z vniknutí na cizí pozemek. Strávil pět hodin v policejní cele, hrozilo mu fyzické napadení od ochranky a čelí lžím o svém údajném přečinu. Jak to bylo doopravdy? Tady je zpověď našeho zadrženého fotografa.

„Dostal jsem úkol vyfotit Brada Pitta a Angelinu Jolie v jejich pražském bydlišti. Bylo mi řečeno, že se budou pohybovat na zahradě, proto jsem se jen snažil získat výhled na zahradu, nikoliv na ni vniknout. Prohlédl jsem si tedy okolí, hodnotil všechny možnosti, a vybral si místo, odkud bych mohl mít výhled na zahradu a pořídit fotografie. Byl to plot garáže, která byla vně oplocení vily a zjevně nebyla součástí chráněného pozemku. Vylezl jsem na plot garáže a poznal, že můj odhad byl správný. Na rozdíl od ostatních fotografů jsem měl ideální výhled na zahradu a nebyl jsem na střeženém pozemku. Celá vila i pozemek jsou navíc střeženy kamerovým systémem, proto se dají moje slova lehce dokázat.

Po chvilce jsem dostal echo od kolegy, že se ke mě blíží zuřivá ochranka. Slezl jsem proto z plotu, a ochranka mě dostihla až na ulici. Chovali se hrubě, anglickými nadávkami nešetřili a vykřikovali něco o narušování cizího pozemku. Nebýt okolních fotografů, kteří se mezitím shlukli kolem, zřejmě bych byl fyzicky inzultován. Jak mi poté bylo řečeno svědky, chystali se mě preventivně zmlátit a rozbít mi fotoaparát. Jejich pokus zavléci mě mimo dosah ostatních jim nevyšel, snažili se mě proto alespoň vyfotografovat mobilními telefony »na památku«.

Na další nadávky ochranky jsem nereagoval a opustil prostor. Asi po půl hodině jsem se vrátil vyzvednout si auto, tam na mě čekala policie, kterou mezitím ochranka přivolala. Policisté chtěli vysvětlení na místě, ale bylo zřejmé, že mé »vniknutí« berou jako hotovou věc, a proto jsem dal přednost oficiálnímu vysvětlení na stanici. Aniž bych věděl jakékoliv podrobnosti o mém údajném přečinu, strávil jsem v jakési kleci o rozměrech metr krát metr, prý že jen čekárna, přes pět hodin. Odebrali mi vše, od mobilních telefonů až po tkaničky od bot. Pak následoval výslech. Jak mi bylo řečeno, z výpovědí ochranky a údajných svědků bylo sepsáno přes šedesát stran strojopisu, na můj protokol stačily dva odstavce a podpis. Vyšetřovatel tvrdil, že ochranka má k dispozici i nějaké fotografie z místa činu, tedy jakousi dvoumetrovou zeď do zahrady, kterou jsem měl přelézat, což je naprostý nesmysl.

Celá tato hysterie je jen důsledek neschopnosti ochranky a jejich potřeby nalézt viníka mezi fotografy, kteří i přes snahu bodyguardů přinesli fotografie jejich zaměstnavatelů Brada Pitta a Angeliny Jolie. Protože jim za to teď evidentně hrozí postih, snaží se pozornost odvrátit na někoho jiného. Bohužel, jejich obětním beránkem jsem se stal já.“

KOMENTÁŘ Budeme žalovat ministra vnitra!

Policie pět hodin zadržovala našeho fotoreportéra za to, že údajně vnikl na soukromý pozemek, kde přebývá hollywoodský pár Angelina Jolie a Brad Pitt. Pomiňme fakt, že náš fotoreportér trvá na tom, že na tento pozemek nevnikl. Policie mu přesto sdělila podezření z porušování domovní svobody s trestní sazbou 6 měsíců až tři roky.

On přitom nikoho neohrožoval, nic nezničil, nic neodcizil, jednoduše nic neudělal.

A já se teď ptám! Když účastníci technopárty vnikli na soukromé pozemky. Když jejich majitelé žádali policii, aby tyto křepčící mladíky vyvedla. Co se dělo? Nic. Technaři dál křičeli, tančili, ničili louku. Neměli by být podle stejného zákona také za drže ni?

Kolik z nich strávilo v policejní cele byť jen hodinu? Kolik z nich bylo obviněno? Jak to, že policie neobvinila několik tisíc technařů? Oni na rozdíl od našeho fotoreportéra na soukromém pozemku prokazatelně byli. Oni ho na rozdíl od našeho fotoreportéra ničili. Tohle normální člověk nedokáže pochopit! Tohle je totiž obyčejné vlezdoprdelkování hollywoodským hvězdám. Policie, ministr vnitra! Ti všichni se bojí Angeliny Jolie a Brada Pitta.

A na rovinu proto říkám. Poženeli policie našeho fotoreportéra před soud, pak před soud musí i ti technaři. A všichni! A pokud ne, nezbyde nic jiného, než aby náš deník hnal před soud policejního prezidenta, i ministra vnitra! A slibujeme, že to v tom případě uděláme!

František Nachtigall, šéfredaktor deníku Aha!

Co na to ministr?

Zeptali jsme se ministra Ivana Langera, proč policie stejným způsobem nezasáhla při letošní technopárty. „To jsou dvě naprosto odlišné věci. Jako ministr s tím nemůžu nic dělat. Jestli si chcete stěžovat, tak se obraťte na příslušné kontrolní orgány. A tím to pro mě končí,“ reagoval nevrle Langer a práskl telefonem.

Opačného názoru je ale exministr vnitra František Bublan. „Jednání policie bylo, myslím, nadbytečné. Měli jen sepsat protokol a propustit ho. Pokud mně předáte dostatečné informace, jsem ochoten ministra Langera v této věci interpelovat v parlamentu,“ řekl deníku Aha! Bublan.

Názor právníka

Deník Aha! požádal o názor pražského advokáta Jakuba Drábka. „Policie samozřejmě možná měřila dvojím metrem, zřejmě chtěla hollywoodským hvězdám zadržením fotografa dokázat, že se umí postarat o jejich soukromí a ochránit je, prostě si šplhnout. Podezřelého policie jinak může zadržet až na 24 hodin. Dále by mu museli přesně dokázat, kde byl a co tam dělal. Způsobená škoda ale není formálním znakem porušení domovní svobody, a silně bych pochyboval, kdyby v tomto případě byl naplněný materiální znak,“ myslí si Drábek.

Autor: (mac)
Foto: deník Aha!, ČTK

5.5.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.