Velká omluva Nedělního Aha! Vendulo, promiň! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velká omluva Nedělního Aha! Vendulo, promiň!

Vendula Svobodová od smrti svého manžela stále čelí velkému tlaku okolí. Také kvůli tomu, že se objevují stále noví svědci.
Vendula Svobodová od smrti svého manžela stále čelí velkému tlaku okolí. Také kvůli tomu, že se objevují stále noví svědci.

Byla to nejzáhadnější smrt v českém showbyznysu za poslední desítky let. Všem vrtala hlavou. I nám, novinářům... Proboha, proč? Co se muselo stát, že si bohatý, uznávaný a oblíbený skladatel Karel Svoboda (†68) zčistajasna přiložil revolver k hlavě a stiskl spoušť? A zanechal tady své tři děti včetně ani ne dvouletého Jakoubka, a navíc mladou krásnou vdovu Vendulu (35)?

Pletli jsme se... Stejně jako jiní

Od skladatelovy smrti uběhly tři měsíce, promluvila řada svědků a stále se objevují nová svědectví. Tento týden například promluvila údajná milenka Karla Svobody a zdá se, že lidí, kteří mají, anebo chtějí, k celé kauze něco říct, je celá řada. Nová fakta se tak nejspíš budou objevovat i nadále. Od smrti hudebního génia se udála řada věcí, které se dnes, o týdny a měsíce později, jeví úplně jinak. Proto i Aha! a Nedělní Aha! cítí povinnost se k dřívějším kauzám v celém případu na chvilku vrátit a ukázat, jak se jednotlivé kauzy vyvíjely a co bylo do dnešních dnů zjištěno. A také přiznat, že jsme se v některých věcech mýlili i my, novináři.

Dobré i špatné informace

Od prvních chvil panovala okolo Karlovy smrti celá řada nejasností. Lidé volali, psali do novin, chtěli znát pravdu. Současně s těmito telefonáty se začaly množit i dohady, objevovaly se překvapivé informace, do redakcí začali volat též údajní svědci. A mnozí vystupovali přesvědčivě, měli zatraceně dobré zákulisní údaje a jejich slova navíc potvrzovali další a další. Ověřovali jsme je, a věřte, že pečlivě. A když už se tato tvrzení víc ověřit nedala a my byli neustále přesvědčení, že je to pravda, otiskli jsme je. V záplavě pravdivých zpráv o celé kauze, kterou Aha! poctivě sledovalo od té hrůzné noci, kdy Karla Svobodu našli, se přes veškerou naši snahu objevila »černá vrána« zpráva, která bohužel pravdivá nebyla...

Médiím se to prostě někdy stává. Nemělo by, ale stává... Vzpomínáte například na kauzu údajné vily tehdy ještě premiéra Václava Klause, kterou si měl koupit ve Švýcarsku? Tehdy to bylo stejné... Novináři dostali velmi dobré informace, které bohužel nikdo dostatečně nevyvrátil. Televize Nova tu zprávu vypustila a pak se Václavu Klausovi musela omluvit. Za jiné omyly se omlouvala i další, a nejen česká média. Tak třeba přední evropský bulvární deník Bild (Německo), renomovaná veřejnoprávní televize BBC (Velká Británie) apod...

Teď přišel čas na Aha!. Ano, za některé naše články se ti, Vendulo, musíme omluvit. A rádi! Tady je přehled zpráv, které v Aha! i Nedělním Aha! vyšly. Za ty, ke kterým jsme neměli dobré informace a ukázaly se jako nepravdivé, se ti omlouváme...

  • Manželské problémy - Zveřejněno 29. ledna
    Měli jsme pravdu!

V neděli odpoledne práskl ten osudný výstřel, v pondělí ráno jsme o té nečekané tragédii obšírně informovali na titulní straně Aha!. Kromě zcela nových a zcela přesných informací jsme vůbec poprvé napsali, že možným motivem sebevraždy jsou i manželské neshody. Jak se později ukázalo, byla to pravda!

  • Motiv: Hrozilo mu vězení? - Zveřejněno 30. ledna
    Omlouváme se!

Naše informace z policejních zdrojů hovořily o tom, že Karla Svobodu mohly k sebevraždě dovést milionové dluhy a dokonce prý i hrozba kriminálu. Jak se pak ukázalo, Svoboda byl v době své smrti čistý. Mýlili jsme se, náš zdroj selhal.

  • Vyhrožovala mu mafie Zveřejněno 31. ledna
    Omlouváme se!

A opět chybný policejní zdroj, jehož informace ale nebylo možné zcela vyloučit, protože policie oficiálně o případu nehovořila. Vydírání či dokonce únos malého Jakoubka Svobody mělo znovu souviset s Karlovými údajnými dluhy. Vendulo, omlouváme se.

  • Nevěra Zveřejněno 2. února
    Zatím neznáme pravdu

Svobodův kamarád, Mistr Karel Gott, pro slovenskou televizi Markíza k motivu sebevraždy uvedl, že (Gottova slova) »...nezbývá, než si myslet, že je to nějaká srdeční záležitost v něm, citová, která ho zranila. Už je hodně málo lidí, kteří by mohli o tom něco říct, a ti to právě říkat nebudou. Já si myslím, že to navždy zůstane tajemstvím.« Mistr měl pravdu – zda v náznacích hovořil »jen« o krizi v manželství či přímo o nevěře, je zahalené tajemstvím. Gott už se ke smrti přítele nevyjadřuje. Vendula nevěru popírá.

  • Čekala dítě Zveřejněno 3. února
    Omlouváme se!

Svobodovi přátelé nám exkluzivně prozradili, že Vendula čekala dítě a – podle některých zdrojů – si plod nechala vzít. Podle našich informátorů proto, že dítě nečekala s Karlem Svobodou. Snažili jsme se kontaktovat přímo Vendulu, aby řekla pravdu, ale nebyla k dostižení. A proto jsme na rovinu napsali, že naše informace sice potvrzují lidé z nejbližšího Svobodova okolí, ale že je nejsme schopni ověřit přímo u Venduly. A že přesto článek uveřejňujeme. A to byla chyba. Uvědomujeme si to a hluboce se ti, Vendulo, omlouváme. I když jsme netvrdili, že jdou naše informace potvrdit, neměli jsme takový článek tisknout.

  • Jde po ní kriminálka Zveřejněno 5. února
    Zatím neznáme pravdu

Naše nové policejní zdroje prozradily, že policie prověřuje fi rmy kolem Karla a Venduly kvůli podivnému přelévání dluhů. Zmínila též Kapku Naděje. Ofi ciální policejní mluvčí zůstávají i nyní strozí: „Tyto informace neposkytujeme.“ Pokud vyšetřování skutečně probíhá, dá se takové informační embargo pochopit. Druhý den jsme ale spravedlivě napsali, že Kapky Naděje se zastávají přední osobnosti a lidé za to, že si práce Venduly i její Kapky Naděje váží a pořádají petici.

  • Útěk z Česka Zveřejněno 8. února
    Měli jsme pravdu!

Dva dny po emotivním pohřbu Karla Svobody jsme napsali, že Vendula plánuje útěk z Česka – chtěla si prostě odpočinout, přijít na nové myšlenky, překonat ten největší žal...

  • Dědictví: 907 milionů Zveřejněno 9. února
    Měli jsme zřejmě pravdu!

Oslovili jsme odborníky, kteří pro nás odhadli hodnotu Svobodova dědictví. To v celé kauze začínalo hrát významnou roli, protože všechna média začala řešit, jak se majetek bude dál dělit. Naši odborníci ho vyčíslili na 907 milionů korun. Ano, není to cifra přesně na korunu, ale u tak velkých majetků se tak přesně ani vyčíslit nedá. Stále platí, že odhad našich expertů byl velmi blízký realitě.

  • Zuří válka o dědictví Zveřejněno 12. února
    Měli jsme pravdu!

Poprvé jsme otevřeně napsali, že mezi Vendulou a Petrem – Karlovým synem z prvního manželství – nepanují právě ideální vztahy. A to rozhodně ani v otázce dědictví. Později se toto tvrzení mnohokráte vyplnilo. A rozšířilo se i na Petrovu sestru Janu.

  • Tajemná sms Zveřejněno 20. února
    Měli jsme pravdu!

Napsali jsme, že tím úplně posledním momentem, který mohl Karla Svobodu přinutit k sebevraždě, mohla být esemeska od člověka, k němuž měl Karel blízko. Mobil však ze zákona spadá do dědického řízení, a tak ho v případně nutnosti může odtajnit jen dědic. To se, pokud víme, zatím nestalo. Informace o tom, že v mobilu může být důkaz, který by do celého případu mohl vnést nové skutečnosti, je však pravdivá. A v dalších dnech to policie potvrdila.

  • Vendula: Dával si pistoli do úst! Zveřejněno 20. dubna
    Měli jsme pravdu!

Na konci minulého týdne jsme přinesli na stránkách deníku Aha! přepis policejního protokolu z výslechu, který jsi ty, Vendulo, postoupila na policii v souvislosti se smrtí Karla. Jednalo se o přesný přepis protokolu slovo od slova. Možná to není zcela obvyklý postup, ale domníváme se, že o okolnostech smrti muže, který byl doslova modlou řady Čechů, by měl být národ popravdě informován, ať jsou skutečnosti sebevíc tvrdé.

  • V manželství procházel peklem Zveřejněno 22. dubna
    Omlouváme se!

V Nedělním Aha! jsme v rámci týdenního sumáře celé kauzy zveřejnili dříve zmiňovaný protokol s komentářem, který, jak jsme později sami zjistili, vyzněl úplně jinak, než jak bylo ve skutečnosti zamýšleno. Za tuto velkou chybu, způsobenou špatně volenými slovy a frázemi, se ti, Vendulo, hluboce omlouváme.


Autor: (red)
Foto: ČTK, Dalibor Puchta, archiv

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.