Forman naštval Menzela | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Forman naštval Menzela

Miloš Forman měl na rozdíl od Jiřího Menzela dobrou náladu.
Miloš Forman měl na rozdíl od Jiřího Menzela dobrou náladu. (Aha! – Dalibor Puchta)

PRAHA – Tak trochu bezcenně se cítil oscarový režisér Jiří Menzel (69) na premiéře jazzové opery Dobře placená procházka, kterou režíroval jeho slavnější kolega Miloš Forman (75). Menzel, jenž kvůli představení přijel do Národního divadla s manželkou Olgou (29) až ze Švýcarska, totiž musel dvě hodiny čekat na to, než ho vpustili do prezidentského salonku.

Tam se totiž Miloš Forman uzavřel před ostatními hosty a bez ohlášení neproklouzla ani myš. To sice Menzela rozlítilo natolik, že se po zbytek večera už neusmál, na audienci u Formana si ale trpělivě počkal.

Poprvé na veřejnosti bez berlí a kolečkového křesla se ukázala bývalá první dáma Dagmar Havlová. Ta si svou bezbolestnou chůzi užívala a manžela Václava Havla nechávala jako tradičně za sebou v závěsu. Forman měl kolem sebe skoro celou svoji rodinu. Přišli jeho synové Matěj a Petr s rodinami, kteří se s ním na »Procházce« podíleli, a nechyběla ani jejich maminka Věra Křesadlová. Od manželky Martiny se ovšem nehnul ani na krok.

Jeho režijní počin v Národním divadle přilákal naši hereckou špičku, stejně jako osobnosti z politiky. Celou čtvrthodinu vestoje nadšeně tleskala Magda Vášáryová s manželem Milanem Lasicou, bývalá herečka a dnes úspěšná spisovatelka Eva Hudečková s houslovým virtuosem Václavem Hudečkem, Jana Brejchová nebo předseda vlády Mirek Topolánek.

Dobře placenou procházku, kterou v šedesátých letech minulého století napsali Jiří Suchý a Jiří Šlitr, nastudoval Miloš Forman a spolupracoval na ní se svými syny – Petrem jako spolurežisérem a Matějem jako autorem scény. Na hře se podílelo sto padesát lidí! Vedle sedmdesátičlenného orchestru pod jevištěm se na jevišti objevilo téměř osmdesát účinkujících. Těm všem pak Forman ke konci hry sám zatleskal.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.