Žilková pohřbívala tatínka: Odmítla jít k hrobu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Žilková pohřbívala tatínka: Odmítla jít k hrobu!

ÚNĚTICE – Rakev s profesorem Václavem Žilkou (†82) pomalu klesá do země venkovského hřbitova a v slzách se s ním loučí rodina, přátelé, manželka Olga (82) i vnučka Agáta Hanychová, která dědovi do hrobu vkládá symbolickou píšťalku.


A Stropnický nepřišel vůbec

Jen jeho dcera, těhotná herečka Veronika Žilková (45) chybí, stojí stranou vzadu. Nehroutí se, jen z očí se jí řinou velké slzy, a snaží se usmívat.

„Nepůjdu tam, nevím, jestli bych ve svém stavu vydržela pohled, jak dávají rakev do země. Člověk si může stokrát říkat, že teď ho čeká život věčný, že měl krásnou smrt a dožil se požehnaného věku, ale stejně... Ještě mi nikdo nikdy neumřel,“ neskrývá paní Veronika smutek a vše sleduje od hřbitovní brány. Celý předcházející církevní obřad a mši v kostele v Úněticích u Prahy Žilková strávila v motlitbách v lavici mezi svou nejstarší dcerou Agátou a synem svého přítele Martina Matějem Stropnickým. Kliknutím zvětšete„Důvod, proč jsem tam nebyl, je velmi prozaický, ale když dovolíte, tak si ho nechám pro sebe,“ řekl deníku Aha! přítel Veroniky, se kterým čeká miminko, Martin Stropnický s tím, že v duchu tam s Veronikou byl.

Veronika Žilková: Tatínkovi by se to líbilo

Kliknutím zvětšeteÚNĚTICE U PRAHY – Herečka Veronika Žilková (45) a celá její rodina včetně maminky Olgy (82), sestry Jarmily a bratra Štěpána se rozloučili s patriarchou rodu Žilků, profesorem Václavem Žilkou (†82) za zvuků jeho milovaných zobcových fléten! „Tatínkovi by se to moc líbilo,“ slzela po pohřbu Veronika u hřbitovní brány, odkud se s tátou loučila. Kliknutím zvětšeteA měla pravdu, však to byl pohřeb velkolepý. Profesoru Žilkovi, věřícímu katolíkovi, přišlo vzdát hold hned několik vysokých církevních hodnostářů!

„Jsou tu děkan, opat i kanovník, všichni to byli tatínkovi přátelé. Kliknutím zvětšeteNa málokterém pohřbu se sejdou takoví hodnostáři,“ radovala se Veronika, která všem, jež se přišli s jejím tatínkem rozloučit, děkovala. A že se smutečních hostů v únětickém kostelíku mačkaly přes dvě stovky! Mezi rodinou a přáteli bylo totiž také nemálo těch, kterým Žilka pomohl svoji léčebnou metodou pro astmatiky Léčivá píšťalka. Přišli i herci Jana Šulcová či Josef Pejchar z Ordinace v růžové zahradě. Kliknutím zvětšete„Jsem kmotřencem syna pana Žilky,“ prozradil Pejchar alias doktor Suk deníku Aha! Kliknutím zvětšeteA slavný hudebník Jiří Stivín prý zase ve flétnistovi Žilkovi neviděl konkurenci, ale inspiraci.

„Tohle krásné místo si tatínek vybral sám, koupil ho před deseti lety. V tom hrobě nikdo neleží, ještě mi nikdo neumřel,“ povzdechla si Veronika cestou z kostela na malebný hřbitůvek. „Táta měl ale krásnou smrt. Kliknutím zvětšeteZakopnul a upadnul cestou z křtin, udeřil se do hlavy. To způsobilo krvácení do mozku, tehdy to nikdo netušil. Večer usnul a už se neprobudil, byl deset dnů v bezvědomí,“ dodala Veronika. Kliknutím zvětšetePro ni tátova smrt znamená konec rodu velkých Žilků, kteří byli třeba městskými hejtmany a vlastenci. „Teď už je to jen na bratrovi,“ říká Veronika.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete


Autor: Petr Macek, Sabina Růžičková
Foto Aha!: Marek Pátek, Dalibor Puchta

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.