Jan Antonín Pacák (†65) - Strejček Jonatán je už v nebi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jan Antonín Pacák (†65) - Strejček Jonatán je už v nebi

„Brzy nashledanou,“ volal na nás Jeňýk Pacák v prosinci, když jsme od něj odjížděli. Nikdo z nás v té chvíli netušil, že žádné shledání už nebude…
„Brzy nashledanou,“ volal na nás Jeňýk Pacák v prosinci, když jsme od něj odjížděli. Nikdo z nás v té chvíli netušil, že žádné shledání už nebude… (Aha! – Petr Novotný, ČTK)

MĚCHENICE – Jan Antonín Pacák (†65), interpret nestárnoucích hitů Strejček Jonatán, Everybody nebo Bon Soir, Mademoiselle Paris, zemřel v noci ze čtvrtka na pátek ve svém domě v Měchenicích u Prahy. Populární výtvarník a hudebník, kterému všichni říkali »Jeňýk« či »Strýček« podlehl zákeřné leukémii, se kterou bojoval víc než rok.

Pacák se nejvíce proslavil jako bubeník a zpěvák skupiny Olympic, ale věhlas si získal i jako výtvarník, ilustrátor a grafik.

„Nebyl jen perfektním a přesným hráčem s temperamentem a smyslem pro rytmus, ale i entertainerem, který vždy dokázal pobavit a zpestřit koncerty osobitými glosami a výstupy komediálního ladění,“ zhodnotili Pacákovy kvality autoři jeho hesla v Encyklopedii jazzu a moderní populární hudby. Přesto začátkem 70. let profesionální muzikantskou dráhu opustil. Tři roky pak učil výtvarnou výchovu na základní škole, ilustroval časopis Světová literatura a v období 1988 až 1994 byl výtvarným redaktorem dětského časopisu Sluníčko. Uspořádal přes 60 výstav a ilustroval více než 30 knih, na svém kontě má i sedm animovaných filmů a řadu divadelních a filmových plakátů.

Když se s námi, redaktory Aha!, o loňském adventu Honza Pacák loučil, přidal pozvání na svou výstavu, kterou plánoval na letošní rok. Pak už nám jen zamával od vrátek svého domku. Kdo mohl tušit, že to bylo naposledy? Odváželi jsme si jeho úsměv a v autě opatrně ukládali jeho kresbu – novoročenku pro Aha!

Pohřeb Jana Antonína Pacáka se uskuteční ve čtvrtek 29. března v 15 hodin ve Velké obřadní síni krematoria v pražských Strašnicích.

Jan Antonín Pacák

  • 26. 4. 1941, Praha – † 22. 3. 2007, Praha - Výtvarník, zpěvák, muzikant.
  • Pocházel z výtvarnické rodiny, vyučil se keramikem. Absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze.
  • V 50. a 60. letech hrál na kontrabas, banjo, kazoo a bicí v kapelách Brontosaurus, Dixieland ČSA nebo Dixie mediků LFH.
  • Společně se Zdeňkem Rytířem založil v srpnu 1964 folkovou skupinu Blue Five, kde hrál na harmoniku, flétnu, okarínu, valchu, kazoo a zpíval.
  • V letech 1965 – 1971 byl členem skupiny Olympic. Poté hrál se soubory Traditional Jazz Studio a Classic Jazz Collegium.
  • V roce 1975 opustil hudební dráhu a věnoval se výtvarnému umění.
  • Byl uznávaný tvůrce v oblastech malby, grafiky, ilustrace, plakátové tvorby, keramiky, malby na porcelán, výtvarné spolupráce s televizí a filmem.
  • Za ilustrace ke knize čínských pohádek Jana Cimického Vrch čajové konvice, jež vyšla před rokem, byl nyní nominován na výroční cenu Zlatá stuha.

Jana Pacáková, manželka

„Honza s akutní leukémií bojoval rok, i po transplantaci stále pracoval.“

Ivan Mládek, zpěvák

„Hráli jsme spolu po horských boudách už jako osmnáctiletí kluci dixieland. Honza byl první zpěvák Banjo bandu a na kazoo hrál líp než černoši v New Orleans. Nahrál bezpočet sól, které perlí naše nahrávky. Ale hlavně: Honza Pacák byl jeden z mých nejlepších kamarádů, naštval mě jen jednou – teď, že umřel. Honzo, tak ještě jednou ahoj, tvůj Ivan.“

Petr Janda, zpěvák Olympiku

„Vzpomínám na něj s láskou. Sice jsme spolu moc dlouho nehráli, ale v těch nejslavnějších 60. letech byl význačným členem kapely. Byla s ním legrace, byl to kamarád a je mi to strašně líto.“

Láďa Klein, zakládající člen Olympiku

„Prožil jsem s ním půl života, z toho sedm let, kdy jsem s ním pracoval. Je mi to moc líto.“

Jiří Anderle, výtvarník

„Byl vynikající jako člověk a umělec. Je to velká ztráta.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.