Svoboda Holubí dům nenašel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Svoboda Holubí dům nenašel

Moderátor Jiří Svoboda se pravidelně objevuje na obrazovkách České televize a připravuje i některá populární DVD, která vycházejí ve spolupráci s ČT.
Moderátor Jiří Svoboda se pravidelně objevuje na obrazovkách České televize a připravuje i některá populární DVD, která vycházejí ve spolupráci s ČT.

PRAHA – Kulturní redaktor České televize (ČT) a moderátor Událostí v kultuře na ČT 24 Jiří Svoboda (43) je stále v jednom kole! A jako správný workholik prací přímo žije!


„Práce mě moc baví a kulturou doslova žiju. Když mám volno, což se mi nestává až tak často, jsem v divadle, v kině a nebo si prostě jenom čtu a poslouchám muziku. Práce se mi stala koníčkem,“ přiznává Svoboda, který stíhá i připravovat výběry klipů a televizních písní pro společné projekty DVD České televize a hudebního vydavatelství Supraphon.

Na svém kontě už má DVD Cesta ke štěstí Hany Zagorové, Přelety Heleny Vondráčkové, Báječnej chlap Michala Tučného, Klaunovu zpověď Petra Nováka či HitParádu 80. let. Kliknutím zvětšeteO jejich úspěšnosti svědčí fakt, že většina z nich už dostala zlaté a platinové desky. „Prohlížet tak bohatý archiv, jaký má ČT, je opravdu radost. Pokaždé najdu zapomenuté nahrávky, které sice byly v archivu zapadlé mnoho let, ale obrazově jsou naprosto dokonalé,“ usmívá se Svoboda, jehož nejnovější DVD dítě právě přišlo na svět.

„Je to DVD Holubí dům Jiřího Schelingera, na které jsem vybral dvacet písní a několik bonusů z let 1974 až 1981. Schelinger nebyl zrovna tím správným socialistickým zpěvákem a tehdejší dramaturgové ho do televize pustili pouze s popovou písní a i to jen velmi zřídka. Proto na výběru chybí jeho rockové písně. A ke vší smůle se ztratil i originál Holubího domu. Schelinger ho nazpíval pro Hitšarádu, ale pak písničku prostě někdo z pořadu vystřihl a nenávratně zmizela. Kliknutím zvětšeteJe to prostě tak, jak o tom Jiří Schelinger v textu této písně zpívá… Ani já jsem bohužel Holubí dům nenašel. Ale jinak je na DVD vlastně téměř vše, co se podařilo v archivu objevit,“ přiznává Jiří Svoboda.

Supraphon zanedlouho vydá DVD skupiny Nerez a v přípravách je také DVD Waldemara Matušky a Karla Gotta ze sedmdesátých let minulého století, které by mělo vyjít v květnu.
Na podzim pak Jiřího Svobodu čeká obsáhlý archiv televizních písní Hany Zagorové, aby pro Supraphon připravil její druhé DVD. „Už teď mohu fanouškům slíbit, že se mají opravdu na co těšit, podařilo se totiž najít některé recitály Hany Zagorové, u kterých se mělo za to, že jsou smazané,“ říká moderátor.

Kliknutím zvětšeteA pokud byste se chtěli s příjemným projevem Jiřího Svobody setkat nejen na obrazovkách ČT, stačí když si pustíte bonusové materiály na DVD legendárních seriálů Taková normální rodinka a Arabela, kde naleznete Svobodovy rozhovory s jejich herci a režiséry. Nyní chystá televize DVD seriálů Chalupáři a Návštěvníci a v jednání je i vydání DVD s první sérií Nemocnice na kraji města a Byli jednou dva písaři s Jiřím Sovákem a Miroslavem Horníčkem. I rozhovory s tvůrci těchto seriálů prý v Událostech v kultuře na ČT 24 určitě uvidíte, slibuje Jiří Svoboda.


Autor: Miroslav Graclík
Foto Aha!: Martin Pekárek

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.