Zesnulý Peter Kovarčík (†61) měl vliv od Tater až po Floridu: Tykal si s Klausem, radil i Obamovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zesnulý Peter Kovarčík (†61) měl vliv od Tater až po Floridu: Tykal si s Klausem, radil i Obamovi!

Peter Kovarčík (†61) byl muž se širokým záběrem.
Peter Kovarčík (†61) byl muž se širokým záběrem. (Martin Hykl / Aha)

Byl znám jako štědrý mecenáš kulturních projektů, Peter Kovarčík (†61) ale tahal za nitky i v politice, sportu a byznysu. Až po záhadné smrti v koupelně vyšlo najevo, jak velká byla jeho moc. Sahala od rodného Slovenska až za velkou louži.

Začínal v zahraničním obchodu. Už od 90. let ale patřil k nejvýznačnějším mužům v pozadí. Založil firmu Teleaxis a vozil do Česka vrcholové sportovce i světové politiky, jako ministryni zahraničních věcí USA Madeleine Albrightovou (77) či britského premiéra Johna Majora (71). V roce 2013 ho Henry Kissinger (91) ve Washingtonu jmenoval do vedení Atlantické rady, od které si nechávají radit i američtí prezidenti. Na Floridě byl jako doma.

Sponzoroval a organizoval také tenisové turnaje v Praze, Ostravě a Brně, které se pyšnily astronomickými dotacemi. Díky tenisu se sblížil s bývalým ministrem financí a pozdějším prezidentem Václavem Klausem (73). „Tykáme si, považuju si toho,“ neopomněl se pochlubit Kovarčík. Známostí s uprchlým podnikatelem Viktorem Koženým (51), přezdívaným Pirátem z Prahy, už se tolik nepyšnil.
V Mariánských Lázních a na Karlštejně díky němu pětkrát hráli nejlepší golfisté Evropy, jeho firma se stala letitým partnerem českého hokeje. Po roce 2004 se Kovarčík hlavně díky vztahu s herečkou Kateřinou Brožovou (47) začal zajímat také o kulturní sféru. Zde už vystoupil ze stínu a rád se předváděl jako mecenáš. Stal se například partnerem Pražské komorní filharmonie a cen Thálie.







Přečtěte si
bella.
27. 3. 2015 • 02:06

Madeleine Albrightovou měl za velkou louží nechat. Pěkná mrcha to je.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.