To Krajčo a Dyk skousnou těžko: Mají utrum, není o ně zájem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

To Krajčo a Dyk skousnou těžko: Mají utrum, není o ně zájem!

Ani tak velcí umělci jako Dyk s Krajčem již ve Zlaté kapličce nenajdou uplatnění.
Ani tak velcí umělci jako Dyk s Krajčem již ve Zlaté kapličce nenajdou uplatnění. (Foto: Aha! - Dan Černovský, Ladislav Křivan, koláž Ahaonline.cz)

Čistky v Národním divadle vyvolaly rozporuplné reakce. Se začátkem nové divadelní sezóny se v roli nového šéfa Zlaté kapličky představí ambiciózní Daniel Špinar a hned o d začátku vyslal jasný signál "umělcům", na jejichž další setrvání na první scéně nemá ředitel činohry zájem. Ve svém komentáři k probíhajícím i chystaným krokům se jasně vyjádřil i o případné spolupráci s nepochopitelně protěžovanými Richardem Krajčem (37) a Vojtou Dykem (29).

Pětatřicetiletý Daniel Špinar, který se netají svou homosexuální orientací, se stal trnem v oku mnoha lidem, kterým svým přístupem udělal čáru přes rozpočet, a někteří si na něj stěžují u Herecké asociace, ještě než stačil nastoupit do funkce. "Chci zdůraznit, že s pětačtyřiceti herců jsem požádal o ukončení spolupráce jedenáct, takže necelou čtvrtinu. Nejde o vyhazovy na hodinu. Plejáda hvězd tu zůstává," říká na svou obranu Špinar proti nařčení, že krutě a nemilosrdně likviduje oblíbené herce v novém časopise Interview.


Na návrat do Národního mohou zapomenout i další figurky, které v minulosti divadlo z různých důvodů demonstrativně opustili, jako třeba Richard Krajčo nebo další odpadlík Vojta Dyk. "Dyka ani Krajča v souboru nechci. V konceptu jsem jasně stanovil, že pro herce Národního divadla má být prioritou být hercem Národního divadla. Ti, co odešli, jsou už duchem jinde," říká rezolutně.
Personální zemětřesení zasáhlo dosud herce jako Igora Bareše (48) se ženou Antonií Talackovou (36), manželku Jana Hrušínského (59) Miluši Šplechtovou (57), Hana Igonda Ševčíkovou (44), Petra Motlocha (50), výpověď sám podal Jan Kačer(78) a další. "Raději se pokusím udělat hvězdy z herců, které si přivedu, nebo z těch, kteří už tu jsou - tím, že jim budu dávat adekvátní příležitosti," nastiňuje svou vizi nový šéf první scény.



Přečtěte si
popocatepetl
7. 3. 2015 • 08:32

Oprava překlepu: nesmysly

popocatepetl
7. 3. 2015 • 08:30

U Dyka souhlasím, také se mi zdá, že nic neumí, jen těží z toho, že fanynky byly paf z jeho vzhledu. U Krajča nemůžete být dál od pravdy, on se pro velké scény velkých divadel snad narodil, byl v tom výborný, lepšího chlapa v jeho generaci tam Národní divadlo nemělo, je vidět, že jste ho na scéně ND nikdy v ničem neviděl. Jenže dával přednost jiným aktivitám, které sice umí mnohem hůře, ale zato ho jistě lépe živí.

popocatepetl
7. 3. 2015 • 08:25

Kolikrát jste Krajča v Národním nebo Stavovském divadle viděl? Mohu se vsadit, že nikdy, a nic neriskuji, protože tohle byste nemohla napsat. Stoprocentně je jeden z nejlepších herců pro velké scény, co v Česku teď jsou. nevypadá na to, protože lidé ho mnohe víc znají z jiných aktivit, které mu zdaleka tak dobře nejdou. Dobře hrát na scéně divadla tak velkého, jako je Národní nebo Stavovské, je úplně jiná disciplína, než hrát v Ulici, Ordinaci nebo jakémkoliv filmu, mnohem těžší. Je pravda, že Pánové herci vekých scén a Paní herečky velkých scén většinou bývali dobří i ve filmech, opačně to vůbec neplatí. Krajčo je lepší na prknech než před kamerou, což je zajímavé a možná je to tím, jak špatně si vybírá filmové role. (Asi podle honoráře, ne kvality filmu.)

popocatepetl
7. 3. 2015 • 08:18

... nesmysly...

popocatepetl
7. 3. 2015 • 08:18

Píšete nesysly, Krajčo je vynikající divadelní herec, určitě jeden z nejlepších ve své generaci. Ze všeho, co dělá, je myslím jako divadelní herec zdaleka nejlepší. Autor článku a ti, co píší, že Krajčo je neumětel, ho stoprocentně nikdy neviděli na velké scéně. To je něco nesrovnatelného s filmem nebo televizí, nebo i - při vší úctě - se scénou třeba Delvického divadla. Dnes skoro žádné velké herce na velké scény nemáme. Na rozdíl od politických kampaní, filmu, seriálů, moderování a koncertů se z toho dá nuzně žít, ale nedá se na tom zbohatnout. Přesto se novému řediteli nedivím, že tam Krajča nechce, i když žádného lepšího chlapa v té generaci tam asi nemá. Nemohl by se na něho spolehnout, má desítky jiných závazků a ND by pro něho byl jen doplněk.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.