Hrůzný zážitek Báry Basikové: Do pokoje jí vletěl bagr! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hrůzný zážitek Báry Basikové: Do pokoje jí vletěl bagr!

Jedinečná fotografie mladistvé Báry Basikové, jak z okna pokoje pozoruje historické centrum Prahy.
Jedinečná fotografie mladistvé Báry Basikové, jak z okna pokoje pozoruje historické centrum Prahy. (Foto: Aha! - Martin Hurda, ara)

Štěstí v neštěstí měla zpěvačka Bára Basiková (51). Když byla ještě školou povinná, její pokoj v centru Prahy rozboural bagr. Malá Bára zrovna opustila domov a to ji zachránilo život. Škoda tak vznikla »pouze« na domě.

Velkou část života prožila Bára v barokním Colloredo-Mansfeldském paláci. Basikovi měli okna přímo nad obloukem průjezdu. Dům stojí na začátku frekventované Karlovy ulice, která volně navazuje na Karlův most. Dole jezdily tramvaje, auta, dodnes je významnou městskou dopravní tepnou. Do školy tehdy Basiková chodila jen o pár desítek metrů dál, tam, kde dnes stojí luxusní hotel Four Seasons.


A z tohoto období nikdy nezapomene na jeden zásadní moment. „Jednou nějakému bagru vylítla lžíce a proboural se přímo ke mně do pokojíčku. Podlaha nebyla od té klenby moc daleko, ale já naštěstí v té době byla ve škole,“ vypráví zpěvačka v knize Nové Příběhy domů slavných.
Když se vracela ze školy, zarazil ji shluk lidí a policie. „Viděla jsem rypadlo zabořené do stropu oblouku, kde stála má postel. Jelikož tam nemohli postavit lešení, protože by zastavili dopravu, tak jsem měla uprostřed pokojíčku díru a celou opravu prováděli zevnitř, z bytu,“ pokračuje v historce. K domu má ale dodnes velký vztah. Jistě i proto, že v historické stavbě bydlel už její praprapradědeček. Basikovi tam pracovali jako správci paláce.



Autor:  Mirka Dvořáková

Přečtěte si
beladona
4. 1. 2015 • 23:09

dingous NE jak takž funguje, nýbrž výborně funguje, a hlava taky slouží , musím zaklepat Soudíš podle sebe, dingoušku

dingous
4. 1. 2015 • 20:51

ty máš vůbec s tou hlavou nějaký potíže, chudinko aspoň dole že ti to jakž takž funguje

kraken666
4. 1. 2015 • 15:01

A proč nám to sděluješ? Vyndej si z řiti vibrátor ! ..klepeš se a potíš nesmysly !

beladona
4. 1. 2015 • 14:49

No to je bezva . Jediné, co jsem si z toho vzala je , že Basikovi byli domovnická rodina a měli patrně přidělený domovnický byt. Domovnické byty byly nevalné kvality,jako i tenhle nad obloukem , protože v bytě musela být od podlahy zima. Ale proč nám to 50 let po události sděluje AHA , to mi hlava nebere.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.