PROSTŘENO: Zelňačka podle Natálie Hamtákové

Půvabná Natálka je překvapivě už čtyřnásobná maminka, nejstaršímu synovi je sedmnáct let, což by do ní nikdo neřekl. Předpoklad, že by se tudíž mohla zdatně otáčet v kuchyni, se potvrdí. Hosty překvapí i její útulné bydlení. Hostitelka měla připravenou také kreativní zábavu.
Zelňačka podle Natálie Hamtákové
Potřebujete
500–700 g sterilizovaného zelí i s nálevem • 1 cibule • 2 větší brambory • 2 klobásky • 150 g anglické slaniny vcelku • 1 bobkový list • 2 stroužky česneku • 1 lžíce polévkového koření • 1 lžíce mleté sladké papriky • olej • 3 lžíce hladké mouky • sůl a pepř
Postup:
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou slaninu, trochu mleté papriky, kterou zaprášíme hladkou moukou, krátce orestujeme a zalijeme vodou do půlky hrnce. Mícháme, aby se jíška nepřichytla a neudělaly se hrudky. Když se začne vařit, přidáme oloupané a na kousky nakrájené brambory.
Dále do hrnce přidáme zelí i s nálevem a na kousky nakrájenou klobásku. Osolíme, opepříme a přidáme polévkové koření, bobkový list. Necháme pod pokličkou vařit, dokud brambory nezměknou, občas promícháme. Pak přidáme ještě prolisovaný česnek a necháme 5–10 minut povařit. Pokud chceme víc česnekovou chuť, už nevaříme, pokud chceme polévku méně kyselou, zelí propláchneme a šetříme nálevem, při servírování také můžeme zjemnit troškou smetany.