PROSTŘENO: Maďarský perkelt s haluškami podle Marcely Hlaváčkové

Energická zdravotní sestra z Radotína už dvakrát ovdověla, ale dnes má přítele a snaží se hledět optimisticky do budoucnosti. Rozhodla se, že připomene trochu opomíjenou, ale chutnou maďarskou kuchyni. Začne lidovou fazolačkou a pokračuje perkeltem a domácími haluškami a zapečenými palačinkami s hrozinkami a tvarohem. Marcelina zábava je pak vskutku originální.
Maďarský perkelt s haluškami podle Marcely Hlaváčkové
Potřebujete
1,5 kg vepřového plecka • 3 až 4 vetší cibule • 2 čerstvé červené papriky • 3–4 rajčata podle velikosti • olej, • červená mletá paprika • masox • trochu vegety • sůl • mletý pepř
Na halušky
400 g polohrubé mouky • sůl
Postup:
Oprané vepřové plecko si nakrájíme na větší kostky, cibuli nakrájíme nahrubo. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, poté přidáme na kostky nakrájené maso, které zprudka orestujeme. Je dobré maso si už v míse prosypat červenou mletou paprikou, solí a pepřem. Po orestování malinko podlijeme vodou, aby se nám paprika nepřepálila a nezhořkla. Kastrol přikryjeme dobře přiléhavou pokličkou a maso necháme dusit za občasného míchání, až začne měknout. Podléváme jen slabě, aby se voda vypařovala a maso se dusilo v přírodní šťávě. Když je poloměkké, přidáme na kousky nakrájenou papriku a rajčata a vše dobře provaříme do změknutí. Vzniklou šťávu ochutíme, je-li slabá, přidáme masox nebo vegetu a dál krátce povaříme. Pro milovníky ostřejších jídel lze přidat ke konci feferonku nebo pálivou papriku.
Mouku na halušky si v míse smícháme se solí a opatrně přidáme vodu, aby vzniklo polotekuté těsto. To pak malou lžičkou házíme po kouskách do osolené vřící vody. Mísu držíme mírně nakloněnou, aby nám těsto stékalo, a lžičku si po každé halušce namáčíme do horké vody. Také můžeme použít síto na halušky. Doba varu je krátká, jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou uvařené. Vyndáme je sítem, a aby se neslepily, můžeme je malounko prokápnout olejem nebo promastit např. lžící sádla.