Sladké dobroty: Babiččina bábovka
Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Potřebujete
◆ 2 vanilkové cukry ◆ 200 ml mléka ◆ 2 vejce ◆ 140 g moučkového cukru
◆ 1 – 2 lžičky kakaa ◆ 300 g polohrubé mouky ◆ 1 prášek do pečiva ◆ 125 g másla
Postup:
Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně vmícháme žloutky a šťávu s nastrouhanou kůrou z citronu. Poté po lžících přidáme vlažné mléko a větší část mouky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a se zbylou moukou smícháme prášek do pečiva a vše lehce vmícháme
do těsta.
Formu na bábovku vymažeme a vysypeme strouhankou. Těsto rozdělíme na dva díly a do jedné části vmícháme kakao rozmíchané v trošce mléka. Kakaové a světlé těsto lijeme střídavě do sebe do připravené formy na bábovku. Vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme asi 40 minut dorůžova. Upečenou bábovku necháme trochu vychladnout, vyklopíme a podle chuti ji buď ocukrujeme, nebo ozdobíme polevou.