Sladké dobroty: Koblihy podle Evy Gálové

Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Potřebujete
• 500 g polohrubé mouky • 40 g cukru • 40 g másla • 4 žloutky • 30 g droždí
• 3 lžíce rumu • 250 ml vlažného mléka • sůl • citronovou kůru • olej na smažení • rybízový a meruňkový džem • moučkový cukr
Postup:
V misce rozetřeme droždí se lžící cukru a mouky, přidáme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny, postupně přidáme žloutky a nakonec kvásek. Přidáme špetku soli, rum, citronovou kůru, mouku a zbylé mléko a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Necháme v teple kynout asi 45 minut. Na pomoučeném vále těsto rozválíme na asi centimetr silnou placku, sklenkou uděláme kolečka, na polovinu lžičkou dáme džem a zbylá kolečka přiklopíme. Okraje přitlačíme, koblihy lehce poprášíme moukou a necháme ještě 15 minut kynout. V kastrolu rozpálíme vyšší vrstvu oleje a koblihy v něm smažíme dozlatova asi 5 minut. Necháme je okapat na ubrousku a pocukrujeme bohatě moučkovým cukrem.