Sladké dobroty: Koblihy podle Evy Gálové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Sladké dobroty: Koblihy podle Evy Gálové

Koblihy podle Evy Gálové
Koblihy podle Evy Gálové (Profimedia.cz)

Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!

Potřebujete

• 500 g polohrubé mouky • 40 g cukru • 40 g másla • 4 žloutky • 30 g droždí
• 3 lžíce rumu • 250 ml vlažného mléka • sůl • citronovou kůru • olej na smažení • rybízový a meruňkový džem • moučkový cukr

Postup:

V misce rozetřeme droždí se lžící cukru a mouky, přidáme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny, postupně přidáme žloutky a nakonec kvásek. Přidáme špetku soli, rum, citronovou kůru, mouku a zbylé mléko a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Necháme v teple kynout asi 45 minut. Na pomoučeném vále těsto rozválíme na asi centimetr silnou placku, sklenkou uděláme kolečka, na polovinu lžičkou dáme džem a zbylá kolečka přiklopíme. Okraje přitlačíme, koblihy lehce poprášíme moukou a necháme ještě 15 minut kynout. V kastrolu rozpálíme vyšší vrstvu oleje a koblihy v něm smažíme dozlatova asi 5 minut. Necháme je okapat na ubrousku a pocukrujeme bohatě moučkovým cukrem.

reiner
14. 2. 2013 • 12:47

místo zbytečného vykrajování dělám koblihy jako kynuté knedlíky. Do oleje je vkládám vykynuté tou složenou stranou.První polovinu smažím přikryté poklicí a při obrácení dosmažuju odkryé. Od těch vykrajovaných se naprosto neliší a ubude protivné vyvalování a vykrajování.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.