Sladké dobroty: Velké kynuté koláče podle Marty Čermínové
Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Potřebujete
• 750 g polohrubé mouky • ½ lžičky soli • 5 žloutků • 375 ml oleje • 45 g kvasnic • 375 ml mléka • švestková povidla
Na nádivku:
• 3 měkké tvarohy • 3 žloutky • 150 g moučkového cukru • 1 vanilkový cukr • 150 g rozinek
Na posypku:
• 300 g polohrubé mouky • 200 g hladké mouky • 100 g cukru moučka • 125 g másla • 150 ml oleje • 1 žloutek na potření
Postup:
Z trochy vlažného mléka, trošky cukru, kvasnic a špetky soli uděláme kvásek, který necháme vykynout. Žloutky utřeme s cukrem, přimícháme mouku, olej a kvásek a vypracujeme těsto, které necháme kynout 30 minut, poté znovu prohněteme a dáme znovu kynout. Po vykynutí rozdělíme těsto i nádivku na 4 kusy. Každý kus rozprostřeme rukama, dáme tvarohovou nádivku, kterou připravíme vyšleháním tvarohu se žloutky, oběma cukry a rozinkami. Spojíme konce (uzavřeme), otočíme a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Opět necháme asi 10 minut kynout. Vytvarujeme do tvaru velkého koláče o velikosti velkého talíře. Okraje potřeme žloutkem, koláč potřeme bohatě švestkovými povidly a posypeme posypkou. Necháme opět 10 minut kynout. Pečeme asi 20 minut na 200 stupňů.