Italská kuchyně: Zapékané makarony se smetanovo-sýrovou omáčkou podle Ireny Ďaďové

Znáte už recepty z klasické české kuchyně nazpaměť a stolování je pro vaši rodinu stále větší rutinou? Vyzkoušejte originální recepty čtenářů magazínu Aha!+TV inspirované Itálií!
Zapékané makarony se smetanovo-sýrovou omáčkou
Potřebujete:
1 balení makaronů • 2 velké cibule • 200 g sýra (pecorino, niva, uzený…) • 350 ml smetany ke šlehání • 200 ml mléka • 3 lžíce másla • olej na vymazání pekáčku • sůl • mletý pepř
Příprava:
Makarony uvaříme ve vroucí osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli oloupeme a pokrájíme na tenká půlkolečka. V hrnci svaříme smetanu s mlékem. Za stálého míchání do ní postupně přidáme polovinu strouhaného sýra, který necháme pomalu rozpustit.
Uvařené makarony vložíme do olejem vymaštěného pekáčku či zapékací mísy. Na ně smetanovo-sýrovou omáčku a posypeme je zbytkem strouhaného sýra. Pokrájenou cibuli zpěníme na másle a poklademe na nastrouhaný sýr. Vše dáme zapékat do předehřáté trouby asi na 20 – 30 minut.