Rady Petra Havlíčka: Tip na správné pečivo - domácí finský žitný chléb
V dnešní době, kdy na nás hypermarkety a supermarkety chrlí pečivo nevalné kvality, je varianta upéci si doma vlastní chleba často jedinou možností, jak si pochutnat na kvalitním, zdravém, ale i chutném chlebu.
Tip Petra Havlíčka:
Pro usnadnění práce i výběr správného složení použijte hotovou směs Víte, co jíte – Finský žitný chléb.
Základem tohoto finského chleba je žitná mouka, protože obsahuje více minerálních látek a vlákniny než klasická pšeničná mouka. Chléb je díky této mouce chutnější a má silnější kůrku. Navíc je vláčnější a trvanlivější.
Jak na to?
V domácí pekárně
Do pekárny nalijete 300 ml vlažné vody a nasypeme 500 g směsi. Zapneme příslušný program dle návodu výrobce pekárny. Po upečení vyjmeme chléb z formy a necháme vychladnout na roštu.
V troubě
Smícháme sáček 500 g a 300 ml vlažné vody. Vypracujeme hladké těsto, vložíme ho do vysypané formy a necháme cca 1 hodinu kynout. Pečeme v předehřáté troubě cca 60 minut při teplotě 200-220 stupňů. Po upečení vyjmeme chléb z formy a necháme vychladnout na roštu.
Dobrou chuť J.