Houbové recepty: Rýžové kuličky s houbami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Houbové recepty: Rýžové kuličky s houbami

Rýžové kuličky s houbami
Rýžové kuličky s houbami (Profimedia.cz)

Na startu víkendu má pro vás deník Aha! předposlední recept na výbornou houbovou pochoutku.

Na přípravu rýžových kuliček s houbami budete potřebovat sušené hříbky. Že žádné doma nemáte? Tak vzhůru do lesa. Po deštivém týdnu snad houby konečně porostou.

POTŘEBUJETE:

✔ 250 g rizotové rýže

✔ sůl

✔ 50 g parmazánu

✔  2 polévkové lžíce nasekané petrželky a bazalky

✔ 20 g másla

✔ 1 vejce

✔  pepř

✔ 20 g sušených hřibů

✔ 1 malou cibuli

✔ 3 polévkové lžíce rostlinného oleje

✔ 100 g hrášku

✔ 1 polévkovou lžíci rajského  protlaku

✔ 20 ml suchého vína

✔ 100 g mletého hovězího masa

✔ 75 g mozzarelly

✔ strouhanku

✔ rostlinný tuk na fritování

1) Rýži vsypeme do ¾ l vroucí osolené vody a při nízké teplotě necháme asi 20 minut probublávat, občas zamícháme. Sýr nastrouháme. Sundáme hrnec ze sporáku, vmícháme bylinky, máslo, vejce a sýr, ochutíme pepřem a necháme vychladnout.

2) Sušené houby namočíme na 20 minut do vlažné vody. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Houby vyndáme z vody, necháme okapat a nadrobno nakrájíme. Vodu z hub dáme stranou.

3)Rozehřejeme dvě polévkové lžíce rostlinného oleje a podusíme na něm cibuli. Přidáme houby, hrášek, rajský protlak a vodu z hub a dusíme asi 20 minut.

4) Rozehřejeme zbylý rostlinný olej a prudce na něm opékáme mleté maso. Osolíme a přidáme k zeleninové směsi. Zakryté dusíme tak dlouho, dokud se neodpaří všechna tekutina, a necháme vychladnout.

5)Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Navlhčenýma rukama uděláme z hrsti rýže placičku, doprostřed dáme dvě čajové lžičky masové směsi a 2 – 3 kostičky mozzarelly, vytvarujeme kuličku a obalíme ji ve strouhance.

6) Rýžové kuličky postupně dozlatova fritujeme (asi 4 – 5 minut) v tuku rozpáleném na 170 stupňů a necháme okapat na kuchyňském papíru.

Na co si dát pozor: Jíst syrové houby – ano, či ne?

Nejezte je! Ani ty, které se přidávají do asijských zeleninových salátů. Každou houbu je potřeba dobře uvařit – doba varu musí být alespoň 15 minut. Platí to i pro přípravu řízků nebo steaků z hub, které je nezbytné dobře propéci.

Zítra: Telecí medailonky s houbami



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.