Houbové recepty: Čočková polévka s hřiby a šafránem
V polovině pracovního týdne pro vás máme recept na výbornou čočkovou polévku s hřiby a šafránem.
K přípravě budete potřebovat sušené hřiby. Takže pokud už jste letos houby vystavovali slunci, můžete je využít.
POTŘEBUJETE:
✔ 30 g sušených hřibů
✔ 1 lžíci zeleninového vývaru
✔ 2 šalotky
✔ 30 g bylinkového másla
✔ 1 sušenou chilli papričku
✔ 1 g blizen šafránu
✔ 125 g červené čočky
✔ 100 g smetany
✔ sůl
✔ čerstvě mletý pepř
✔ 1 střik worcesterské omáčky
1) Houby omyjeme a namočíme do vývaru. Šalotky oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2) Rozehřejeme máslo, přidáme šalotky, chilli a šafrán a při mírné teplotě dusíme 2 – 3 minuty.
3) Houby vyndáme z vývaru. Čočku propláchneme, s houbami přidáme k šalotkám, podusíme (asi 3 minuty) a zalijeme vývarem.
4) Polévku mírně vaříme 10 – 15 minut, zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a worcesterskou omáčkou.
Na co si dát pozor: Odkrojit plesnivý okraj houby– ano, či ne?
Jestliže je napaden byť jen malý kousek houby, ani po vykrojení ji nejezte. Ve zdánlivě zdravém zbytku mohou být zdraví škodlivé toxiny. Houby pokaždé očistěte a vykrájejte co nejdříve, tedy ještě v den sběru.
Zítra: Sekaná s houbami