Houbové recepty: Pečené hřiby ve vinné marinádě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Houbové recepty: Pečené hřiby ve vinné marinádě!

Pečené hřiby ve vinné marinádě.
Pečené hřiby ve vinné marinádě. (Grada)

Víkend je za námi a deník Aha! pevně věří, že jste si domů ze svých toulek po lesích přinesli nějaké úlovky.

Pro přípravu pečených hřibů ve vinné marinádě budete potřebovat alespoň 600 gramů hub. Máte? Tak pojďte na to.

POTŘEBUJETE

  • 600 g hřibů
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • šťávu z 1 citronu
  • 50 ml suchého bílého vína
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 polévkovou lžíci nasekané petrželky
  • 1 čajovou lžičku nasekaných lístků tymiánu
  • dílky citronu

POSTUP

Hřiby očistíme a podélně nakrájíme na plátky. Česnek oloupeme a nadrobno nasekáme.

Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a olej, přidáme houby, česnek a několik minut opékáme. Přilijeme citronovou šťávu a víno, osolíme, opepříme a vaříme při mírně teplotě asi 5 minut. Houby vyndáme a upravíme na plochou mísu. Vypečenou šťávu v pánvi zredukujeme.

Vmícháme petrželku a tymián, dochutíme a přelijeme na houby. Podáváme ozdobené dílky citronu.

Na co si dát pozor: Sušit houby na sluníčku – ano, či ne?

Odborníci to moc nedoporučují, houby se totiž zapaří. Lepší je sušit ve stínu nebo v průvanu, nejlépe na dřevěných rámech potažených polyetylenovou sítí. Sušení by nemělo trvat déle než 5 dnů. Správně usušené houby šustí a snadno se lámou.

Recept a foto jsou z knihy Houbová kuchařka z nakladatelství Grada.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.