Houbové recepty: Jemná houbová polévka
Říká se, že polévka je grunt.
A tak vám dnes a zítra v rámci našeho houbařského zastavení nabídneme dva skvělé recepty na velmi chutné polévky. Ten dnešní je na jemnou houbovou polévku. K přípravě budete potřebovat žampiony a lišky.
POTŘEBUJETE:
✔ 125 g žampionů
✔ 125 g lišek
✔ 1 cibuli
✔ 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje
✔ 15 g instantních vloček
✔ ¼ l mléka
✔ 200 ml zeleninového vývaru
✔ sůl
✔ pepř
✔ tymián
1) Houby očistíme a nadrobno nakrájíme. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme.
2) Rozpálíme olej a opečeme v něm cibuli. Přidáme houby a za stálého míchání opékáme asi ještě 5 minut. Polovinu hub dáme stranou.
3) Zbylé houby posypeme instantními vločkami a za stálého míchání krátce (asi 1 minutu) opékáme. Přilijeme mléko a vývar a v nezakrytém hrnci vaříme při nízké teplotě.
4) Houbový krém rozmixujeme a ochutíme solí a pepřem. Do polévky přidáme zbylé houby a tymián a podáváme.
Na co si dát pozor - Kdy už nejsou sušené houby v pořádku?
Když sušené houby špatně uskladníte, pravděpodobně je napadne mol obilní. Pokud tedy najdete jednotlivé kousky hub spojené pavučinami, rozhodně je vyhoďte.
Naše rada je: houby skladujte v zavařovacích sklenicích utěsněných příslušným víčkem, nebo je dobře svažte ve dvojitém mikrotenovém sáčku a zagumičkujte.
Zítra: Čočková polévka s hřiby