Zavařujeme: Co udělat z malin? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zavařujeme: Co udělat z malin?

Malinová šťáva je oblíbenou pochoutkou pro děti.
Malinová šťáva je oblíbenou pochoutkou pro děti. (Profimedia.cz)

Kdo by neměl rád maliny? A teď je právě jejich čas! Část úrody je samozřejmě nejlepší zkonzumovat ihned – maliny se skvěle hodí do různých pohárů, dezertů a koláčů. Na druhou stranu i malinová marmeláda nebo šťáva není z zahození. Připravte si je podle našich receptů, jsou jednoduché!

Malinová šťáva za studena

● Na 2 kilogramy malin potřebujeme 2 kilogramy cukru, 1 petol, 2 litry svařené a vychladlé vody.

Přebrané maliny zalijeme vodou a necháme je 24 hodin stát. Pak je přecedíme, prolisujeme přes sítko a přidáme cukr a petol. Vše důkladně promícháme a nalijeme do lahví se šroubovacím uzávěrem. Uchováme v chladnu a temnu.

Malinová šťáva vařená

● Na 4 kilogramy malin potřebujeme 2 litry vody a 50 g kyseliny citronové. Na 1 litr šťávy pak potřebujeme 1,5 kilogramu cukru.

Přebrané maliny zalijeme studenou vodou (nevadí, když bude převařená) a přidáme kyselinu citronovou. Necháme 24 hodin stát, potom přefiltrujeme šťávu. Přidáme cukr, necháme přejít varem za stálého míchání a slijeme do lahví, které uchováváme v temnu a chladu.

Malinový džem s pálenkou

● Na 6 sklenic à 225 ml potřebujeme 1 kilogram malin, 1 kilogram želírovacího cukru a 125 ml malinovice.

Maliny přebereme, smícháme s cukrem, necháme přikryté 24 hodin stát. Dáme ho hrnce, přivedeme k varu a vaříme 4 minuty, Odstavíme, přimícháme malinovici a nalijeme do sklenic, které uzavřeme

Marmeláda z malin

● Na 1 kilogram malin potřebujeme 350 gramů cukru, 5 gramů kyseliny citronové  a 1 želírovací přípravek Gelfi x Super 3:1.

Přebrané, propláchnuté a okapané maliny dáme do hrnce s kyselinou citronovou. Cukr smícháme s želírovacím přípravkem a přisypeme k malinám.

Přivedeme za stálého míchání k varu a necháme asi 3 minuty probublat. Pokud se vytvoří pěna, sebereme ji čistou lžící. Marmeládu ihned naplníme do sklenic, dobře je uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Malinový kompot

● Na 600 g malin potřebujeme 500 g cukru a 1 litr vody.

Přebrané, opláchnuté a okapané maliny dáme do sklenic. Vodu svaříme s cukrem a ještě horkým nálevem maliny zalijeme. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 10 minut při 85 °C. Pak sklenice zchladíme, aby plody příliš nezměkly.

Dobrá rada! Jak očistit maliny?

Maliny jsou měkké plody, které se snadno rozmačkají. Proto je myjeme jen opatrně, aby neztratily šťávu. Pokud máme obavu, že jsou maliny červivé, necháme je deset minut ponořené ve slané vodě a teprve pak je propláchneme. Hotový malinový kompot sem tam protřepeme, aby se plody neslepily.

Zítra: Rybíz



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.