Zavařujeme: Zkuste mirabelky!
Jestli je letos některého drobného ovoce opravdu dostatek, tak jsou to mirabelky. Stromy slivoně mirabelky jsou letos doslova obsypané a první druhy už jsou zrovna teď připraveny ke sklizni, další pak budou dozrávat během srpna. Co všechno se dá z mirabelek připravit? Inspirujte se našimi recepty!
Mirabelkový džem s meruňkami
Na 500 gramů mirabelek potřebujeme: 500 gramů meruněk
● 500 gramů cukru
● 1 citron
● 1 gram kyseliny citronové.
Ovoce omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky, přičemž část dáme stranou. Promícháme s kyselinou citronovou a citronovou šťávou, prosypeme polovinou cukru a necháme do druhého dne vyluhovat.
Druhý den šťávu scedíme, zredukujeme o třetinu, přidáme odložené ovoce, postupně přisypáváme cukr a vaříme, až džem začne rosolovatět. Horký naplníme do skleniček, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Další recepty, tipy a rady viz fotogalerie.