Variace na kuličky: Připravte si rum i skořici!
Dobré rady na pečení
* Při tvoření kuliček si vždy oplacujeme ruce studenou vodou. Jednak se pak nelepí, a hlavně hmota se tak rychle netaví.
* Skořice je výborná nejen pro své aroma, ale také usnadňuje trávení a snižuje hladinu cukru v krvi. Můžete se jí ale také předávkovat – pak způsobuje vyrážky a jiné alergické reakce.
* Smetana určená ke šlehání by měla obsahovat minimálně 30 % tuku. Skladovat bychom ji měli v chladu. Pokud ji šleháme, měly by být chladná i mísa, v níž ji šleháme.
* Kuličky servírujeme v papírových košíčcích. Jednak tak lépe vypadají, ale také se lépe konzumují.
Rumové kuličky
POTŘEBUJETE: 125 ml smetany ke šlehání * 200 g mléčné čokolády * 40 g mletých lískových ořechů * 1 lžíci kakaa * 3 lžíce rumu * čokoládové hobliny
Smetanu v hrnci krátce povaříme, odstavíme a vmícháme do ní rozlámanou čokoládu. Za stálého míchání ji rozpustíme a hmotu necháme vychladnout. Lískové oříšky na pánvi nasucho orestujeme, necháme vychladnout a pak je společně s kakaem a rumem vmícháme do čokoládovo-smetanové hmoty. V ledničce necháme asi hodinu ztuhnout. Lžičkou odebíráme hmotu a tvoříme kuličky, které ihned obalíme v čokoládových hoblinách. Můžeme je také polít čokoládovou polevou.
Skořicové pralinky
POTŘEBUJETE: 125 ml smetany ke šlehání * 200 g hořké čokolády * 30 g másla * ¼ lžičky mleté skořice Na obalení: 2 lžíce moučkového cukru * ½ lžičky mleté skořice
Smetanu v hrnci krátce povaříme, odstavíme a vmícháme do ní rozlámanou čokoládu. Za stálého míchání ji rozpustíme a hmotu necháme vychladnout, až se jí můžeme dotknout. Vmícháme změklé máslo a skořici a vyšleháme hladkou hmotu, kterou necháme asi hodinu v lednici ztuhnout. Na pečicí papír si vysypeme moučkový cukr a skořici na obalení a promícháme. Z těsta tvoříme kuličky, které ve skořicovém cukru obalujeme a ihned je uchováváme v chladu.