Nebaví vás drobné cukroví? Vrhněte se na rolády!
Vypadají efektně, jsou velmi dobré a příprava není příliš náročná ani na čas, ani na šikovnost. Nepečené rolády. V dnešním díle se naučíme hned dva recepty – roládu kokosovou a marcipánovo-mandlovou. Vyberete si, nebo zkusíte rovnou obě?
Kokosová roláda
POTŘEBUJETE:
2 balení dětských piškotů ◆ 5 lžic kakaa ◆ 1 kondenzované mléko Salko ◆ 3 lžíce rumu ◆ 350 g másla ◆ 250 g strouhaného kokosu ◆ 1 bílou čokoládu ◆ kokosové aroma
Piškoty umeleme najemno, prosejeme do nich 4 lžíce kakaa a důkladně vše promícháme. Přilijeme asi polovinu salka, přidáme rum a cca 60 g změklého másla. Nejprve nožem a potom rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet. Mezitím si zbylé máslo vyšleháme se zbylým salkem, přidáme trochu kokosového aromatu a strouhaný kokos. Na vál rozložíme potravinářskou fólii, na ni rozválíme tmavé těsto na silnější plát a potřeme ho většinou kokosového krému. Pomocí fólie zabalíme pevně do rolády, kterou vložíme na chvíli do chladu. Pak ji potřeme zbylým krémem a obalíme v kokosu. Znovu dáme do lednice a necháme dobře ztuhnout.
Marcipánovo-mandlová roláda
POTŘEBUJETE:
150 g mandlí * 4 lžíce másla * 100 g dětských piškotů * 100 ml neslazeného kondenzovaného mléka * 2 lžíce ořechového nebo mandlového likéru * 270 g marcipánu
Na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme do něj oloupané mandle a za stálého míchání je asi 10 minut opékáme dohněda. Pak je vyjmeme a dáme na ubrousky, aby se přebytečný tuk odsál. Když trochu vychladnou, umeleme je najemno stejně jako piškoty. Promícháme a přidáme kondenzované mléko, likér a vypracujeme celistvé těsto. Necháme ho chvíli v chladu odpočinout. Pak ho mezi dvěma kusy potravinářské fólie rozválíme na obdélníkový plát. Na stejný obdélník rozválíme i marcipánovou hmotu. Marcipán dáme na mandlové těsto, oba pláty okrojíme, aby byly stejné, a pomocí fólie zatočíme do rolády, kterou necháme opět v chladu odležet.
Dobré rady na pečení
* U kakaa platí totéž co u čokolády – nevyplatí se šetřit na kvalitě. Používáme vždy kakao holandského typu.
* Na krájení rolád používáme vždy velmi ostrý nůž, jinak se rozdrobí.
* Potravinovou fólii můžeme nahradit průhlednou dárkovou fólií z papírnictví. Je pevnější a lepivá těsta se na ní lépe rozvalují.
* Kdo má rád hodně sladké rolády, může piškoty nahradit mletými sušenkami.