Vánoční cukroví: Citronové keksy podle Kateřiny Gajové
Rok s rokem se sešel a opět se blíží čas vánočních svátků a s ním se nerozdělitelně pojí i čas pečení sladkých dobrůtek. Snad recept zaujme a možná doplní tradici vánočního kuchtění.
Citronové keksy podle Kateřiny Gajové
Potřebujete:
200 g celozrnné mouky • 1 lžičku jedlé sody • 2 citrony • 200 g ricotty • 5 lžic oleje • 50 g fruktózy
Postup:
Smícháme sodu s moukou, fruktózou a strouhanou citronovou kůrou z obou citronů. Poté přidáme tekuté ingredience – olej, citronovou šťávu a ricottu. Necháme hodinu uležet a pak vyválíme na 0,5 cm vysokou placku, ze které vykrajujeme kolečka a klademe na pečicí papír. Pečeme při 170°C 15 – 20 minut, průběžně kontrolujeme, aby se sušenky nespálily. V jiné variantě můžeme citronovou šťávu a kůru nahradit pomerančovou.