Zemědělec sklízel řepu a... Vykopal diadém z ryzího zlata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemědělec sklízel řepu a... Vykopal diadém z ryzího zlata!

Krajský náměstek Lukáš Curylo a ředitelka Muzea Bruntál Ema Havelková poklad představili.
Krajský náměstek Lukáš Curylo a ředitelka Muzea Bruntál Ema Havelková poklad představili. (Blesk:Michal Charbulák)

Tisíce let ležel v zemi a až nyní spatřil znovu světlo světa. Zemědělec z Bruntálska vykopal 27. září na svém políčku při sklizni řepy vzácný diadém. 600 gramů vážící klenot pochází z doby bronzové.

Diadém (latinsky diadema) je ozdoba hlavy, koruna, čelenka nebo její přední či horní zdobený nástavec. Muž, který si přeje zůstat v anonymitě, se zachoval jako poctivec. Šperk, zhotovený podle všeho z ryzího zlata, odevzdal do muzea. Stane se součástí expozice v Bruntále, návštěvníci ho ale poprvé spatří až na sklonku příštího roku. Nálezci náleží odměna v hodnotě deseti procent z částky, kterou určí znalec.

„Nález pokladu je jen prvním bodem v dlouhém procesu, který nás čeká. Nyní musíme nechat šperk ošetřit a zadat právě také zpracování znaleckého posudku,“ uvedla ředitelka bruntálského muzea Ema Havelková. Další rozbory musí podle ní stanovit, kolik karátů má použité zlato. Při určení výše odměny pro nálezce by se vycházelo právě z hodnoty zlata. Pro příklad – když muž na Zlínsku našel 74 zlatých dukátů z 16. a 17. století, dostal pak 145 000 korun.

Víte, že...

...doba bronzová v našich zeměpisných šířkách trvala přibližně od roku 2300 do roku 800 před naším letopočtem?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.