Dana (48), pacientka z psychiatrie: Sestra mi řekla: Chcípni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dana (48), pacientka z psychiatrie: Sestra mi řekla: Chcípni!

Dana je dnes z nejhoršího venku a pomáhá ostatním pacientům. Objíždí léčebny a nabízí jim sociálně právní poradenství.
Dana je dnes z nejhoršího venku a pomáhá ostatním pacientům. Objíždí léčebny a nabízí jim sociálně právní poradenství. (Aha!: Martin Pekárek, ČTK)

HRADEC KRÁLOVÉ – Utrpení! Jediným slovem popisuje Dana (48) léčbu depresí v psychiatrické léčebně, kde proležela s přestávkami sedmnáct měsíců, z toho půl roku na uzavřeném oddělení.

  • Osmkrát se pokusila zabít!

  • Teď u soudu nad doktory vyhrála!

Utrpení! Jediným slovem popisuje Dana (48) léčbu depresí v psychiatrické léčebně, kde proležela s přestávkami sedmnáct měsíců, z toho půl roku na uzavřeném oddělení. „Celou dobu mi cpali jen léky, když jsem požádala o psychologa, řekli mi, že jsem stěžovatel,“ popisuje Dana děsivé zážitky z léčebny ve východních Čechách, kde se pokusila i zabít!

„Když někdo říká, že má depku, neví, o čem mluví. Když máte depresi, nemůžete nic. Jenom ležíte, nejste schopni se dojít napít. Stokrát si řeknete, že jdete, a postoprvní jen sedíte a koukáte,“ popisuje Dana, která se rozhodla hrozná muka ukončit a pokusila se zabít.Když se o sebevraždu pokusila poprvé, spolykala 450 prášků. „Byla jsem pak měsíc na psychiatrii, a když mě propouštěli, říkala jsem: Je mi hrozně špatně, udělám to znova. A primář mi řekl: Dělejte si, co chcete, to je vaše věc,“ říká Dana s tím, že si myslela, že jí naopak lékař pomůže…

Naposledy, poosmé, vyskočila z okna přímo na psychiatrii. „Byla jsem zoufalá. Nechtěla jsem žít. Nikdo mi tam nepomohl,“ vypráví Dana o svém posledním pokusu o sebevraždu. „Byl poslední. Už se do léčebny nechci vrátit. Hrůzu, kterou jsem tam prožila a zažívají i ostatní pacienti, si nikdo nedokáže představit. Je potřeba s ústavy bojovat. Lidi tam neskutečně trpí,“ tvrdí Dana s tím, že nakonec všechno vyvrcholilo sprostým chováním sester. „Sestra mi řekla, ať chcípnu!“ říká Dana, která se s doktory v léčebně dokonce soudila. Odmítli jí ukázat kartu, aby se podívala, zda ji léčili správně. A vyhrála!

„Nechtěla jsem polykat jen léky, chtěla jsem chodit na psychoterapie, ale na psychiatrii nemáte na psychologa zřejmě nárok,“ stěžuje si odvážná pacientka. Odborníci přitom potvrzují, že psychoterapie je při léčbě velmi důležitá. „Užívání léků je hlavní metodou léčby, ale stejně tak důležitá je i psychoterapie a účast pacienta na léčbě například pomocí fyzické zátěže a cvičení,“ uvádí psycholožka Janina Krocková.

Soudy nakonec daly Daně zapravdu. „Řekly, že lidé musí mít možnost znát veškeré informace shromážděné ve zdravotní dokumentaci a mít možnost je konzultovat s nezávislými odborníky. Přístup ke své kartě musí mít všichni nemocní, tedy i psychiatričtí pacienti,“ čte z rozsudku právník David Záhumenský, jenž dokázal Daně soud s léčebnou vyhrát. „Jméno léčebny zatím nechceme zveřejnit. Dokumenty studují nezávislí lékaři, zřejmě podáme žalobu na porušení etických a léčebných norem,“ dodává Záhumenský.

Síťové lůžko? Zakázáno! Babičky přivazují k postelím!

„Půl roku jsem byla na uzavřeném oddělení, kde staré dementní babičky přivazují na noc prostěradly k posteli,“ popisuje Dana další hrůzu z léčebny. „Jsou čtyři různé způsoby, buď se dávají sedativa, nebo chvaty, hmaty při záchvatu, zavírají je do izolační místnosti, anebo přivazují k posteli. Pro mě jako pacienta je stále síťové lůžko nejlepší variantou. Tam člověk není omezen pohybově, jsou měkké. Jak babičky na noc přivazují, to je mnohem větší omezení, než když se mohou volně pohybovat v síťovém lůžku,“ říká Dana a dodává: „Myslím, že jsou lůžka mnohem lepší než sedativa.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.