V Luhově na Karlovarsku mají vodu plnou fekálií! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

V Luhově na Karlovarsku mají vodu plnou fekálií!

Leo Plíhal si nechal udělat rozbor vody. Výsledky byly šokující!
Leo Plíhal si nechal udělat rozbor vody. Výsledky byly šokující! (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Nepoužitelnou vodu mají obyvatelé malé osady Luhov na Karlovarsku. Je plná bakterií a škodlivých látek. Nejenže se voda nedá pít, ale nelze se v ní ani koupat a prát. Město Toužim, pod které víska spadá, nemá ale na výstavbu vodovodu peníze.

Leo Plíhal (74) žije v Luhově pět let. Problémy s vodou se tu prý už táhnou léta. „Nechal jsem si na zahradě vyvrtat studnu za 150 tisíc korun. Jenže voda tu není ani v hloubce 50 metrů. Proto musíme čerpat vodu povrchovou,“ vysvětluje senior. A ta je plná škodlivých látek. Její rozbory přinesly šokující výsledky. „Voda se podle nich nedá pít, a dokonce není vhodná ani ke koupání a praní,“ dodává Plíhal.  

V Luhově žije desítka starousedlíků, ti další jsou chataři. Většina je seniorského věku. Pro vodu si musí všichni jezdit do větších měst. „V zimě je to dojíždění hrozné. Nevím, co bych dělal bez auta nebo kdybych nemohl řídit,“ říká Plíhal.
Ten proto s hrstkou místních sepsal petici. I když existuje projekt vodovodu, tak jeho výstavbu nikdo nechce zaplatit. „Žije tam málo obyvatel a nemáme finanční prostředky, aby se tam s tím něco dělalo. V plánu vodovod není,“ vzkázal místním tajemník Toužimi Jan Šimonovský.

Voda způsobuje průjmy a zvracení
Voda vykazuje několikanásobně zvýšený obsah železa a manganu. Co je ale nejhorší, jsou v ní koliformní bakterie fekálního původu. Vyskytují se v zažívacím traktu živočichů, který se pase na polích. Takto znečištěná povrchová voda pak stéká lidem do studní. „Může způsobit průjem, nevolnosti a zvracení,“ popsala ředitelka Hygienické stanice v Karlových Varech Jitka Landová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.