Rakovina hrozí i maminkám: Míša (36) si našla nádor při kojení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Rakovina hrozí i maminkám: Míša (36) si našla nádor při kojení!

Míša musela kvůli rakovině prsu přestat kojit.
Míša musela kvůli rakovině prsu přestat kojit. (Aha! - Daniel Černovský)

Také znáte frázi »kojení je prevencí proti rakovině prsu«? Jenže ne vždycky je tomu tak! Zákeřná nemoc ohrožuje i těhotné a kojící ženy. Své o tom ví Míša Beitlová (36) z Prahy. Když v červenci 2011 kojila dcerku, nahmatala si v prsu bulku.

Tehdy bylo Míšině dcerce deset měsíců. „Při kojení mě začalo pálit prso,“ popisuje. Když si pak našla v prsu bulku, myslela si, že má »jen« zánět prsní žlázy, a tak šla na gynekologii. Odtamtud její kroky směřovaly na mamografii a z ní pak na biopsii. „Doktorka mi tehdy řekla, že má pro mě jednu nepříjemnou a jednu příjemnou zprávu. Nepříjemnou bylo, že mám rakovinu prsu. Ta příjemná, že jí objevili včas. Byl to hrozný šok,“ vzpomíná Míša. „Musela jsem přestat kojit, kojení podporuje růst rakovinných buněk. Manžel šel na rodičovskou, já na nemocenskou,“ dodává s tím, že okamžitě nastoupila na léčbu.

Nejprve podstoupila chemoterapii, pak operaci a po ní ještě zhruba měsíc dennodenní ozařování. „Bylo to náročné období. Musela jsem snášet bolest, která mě pronásledovala každý den. Po chemoterapiích jsem měla chřipkové stavy. A ke konci léčby už bolest narušovala i moji psychiku,“ popisuje Míša, která má kromě malé dcerky ještě syna (7). „Sice vás napadají v průběhu léčby černé myšlenky, ale je dobré vytrvat a léčbu dokončit,“ říká statečná maminka, která se raduje ze znovunabytého zdraví a v současné době pracuje pro nadaci Nejsi na to sama. Na jejích stránkách www.rakovinaprsu.cz najdou pacientky pomoc při léčbě.


O rakovině prsu

*Ohrožuje i těhotné ženy, kojící, ale i ženy, které berou hormony při umělém oplodnění.

*Riziko stoupá u žen, které mají první dítě po třicítce. Prvorodiček v tomto věku v Česku stále přibývá, a tak i nádorů prsů.

*„Ročně v ČR onemocní rakovinou prsu 7000 žen, z nich 125 do 35 let věku, 300 do 40 let a 600 do 45 let. Je tedy větší pravděpodobnost při pozdějším věku těhotenství, že žena onemocní rakovinou prsu,“ uvádí Petra Tesařová z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

*Léčba těhotných závisí na pokročilosti těhotenství. Někdy se začíná s léčbou hned, jindy se počká do porodu. Lékaři se snaží léčit tak, aby se nemusel obětovat život dítěte.

*Děti narozené ženám po léčbě rakoviny prsu jsou zdravé.

*Jak si samovyšetřit prsa? Navštivte stránky www.rucenaprsa.cz.


Přečtěte si
pettrr
18. 10. 2013 • 21:50

Existuje i přírodní zabiják rakoviny, viz odkaz: www. folaxan.com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.