Nečekané rozhodnutí soudu v kauze Rath: Pancová může jít domů... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nečekané rozhodnutí soudu v kauze Rath: Pancová může jít domů...

Pancová si podle soudu může sbalit zubní kartáček a mazat domů.
Pancová si podle soudu může sbalit zubní kartáček a mazat domů. (čtk)

Krajský soud v Praze dnes vyhověl někdejší ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové obžalované v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) a propustil ji z vazby. Jejího přítele Petra Kotta ve vězení nechal. Údajně hrozí, že by mařil proces například útěkem do ciziny. Pancová musí odevzdat cestovní doklady a být pod dohledem probačního úředníka.

Na svobodu se však ještě dnes nedostane, protože žalobce Petr Jirát podal na místě stížnost a rozhodnutí projedná v následujících týdnech Vrchní soud v Praze. Soudce Robert Pacovský nejdřív rozhodl o Kottovi. "Písemný slib se nepřijímá, vazba se nenahrazuje dohledem probačního úředníka," uvedl soudce. Jinak tomu bylo u Pancové. Pacovský u ní nestanovil kauci, musí ale odevzdat cestovní doklady a dvakrát týdně se hlásit probačnímu úředníkovi.
 
Soudce se zmínil o tom, že u obou dále trvají důvody vazby, protože na základě důkazů lze vznést podezření, že se skutky popsané obžalobou opravdu staly. "Oběma nadále hrozí vysoký trest," dodal Pacovský. Naléhavost důvodů vazby ale u jednotlivých obžalovaných podle něj v čase klesá, přičemž poslední rozhodnutí padlo před více než čtvrt rokem.

Zatímco u Kotta prý nenastaly výrazné změny v osobních poměrech, Pancová je podle soudce v situaci, kdy lze vazbu nahradit dohledem úřadu. Lékařka v pondělním vyjádření k důvodům vazby například uvedla, že se zhoršil zdravotní stav jejího otce, a také že může nastoupit do motolské nemocnice.



Žalobce podal na místě proti dnešnímu rozhodnutí v případě Pancové stížnost, podle něj byli Pancová, Kott a Rath "mozkem velmi sofistikované trestné činnosti", přičemž jim hrozí vysoké tresty a jsou zde důvody je ponechat ve vazbě. Rodinné poměry prý nemohou hrát roli. Advokát Pancové a Kotta Tomáš Sokol si nechal lhůtu na rozmyšlenou, zda podá stížnost u Kotta.

Naposledy rozhodoval Vrchní soud v Praze o stížnosti na vazbu v případu Ratha, kterou před týdnem zamítl. Důvodem byla obava, že se bývalý politik může chtít skrývat před vysokým trestem - hrozí mu až 12 let vězení.



Obžaloba v kauze viní v 11 lidí z upravování zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji a z korupce. Kromě Pancové, Kotta a Ratha jsou dalšími obžalovanými většinou manažeři firem. Hlavními pilíři obžaloby jsou policejní odposlechy a přiznání podnikatelky ve stavebnictví Ivany Salačové, které žalobce navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest. Advokáti ostatních obžalovaných, kteří vinu odmítají, se ji snaží znevěrohodnit. Rathovi hrozí nejvyšší trest. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun.

Autor:  ČTK,ph

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.