Lesům se teď raději vyhněte! Padají stromy, řádí zloději! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Lesům se teď raději vyhněte! Padají stromy, řádí zloději!

Takto vypadá Český les po řádění orkánu Kyrill.
Takto vypadá Český les po řádění orkánu Kyrill. (pro Aha!: ČTK, Vladimír Vlk)

PRAHA - Česko se jen pomalu vzpamatovává z ničivého orkánu, který republiku zasáhl minulý týden. V některých horských oblastech jsou lidé stále bez proudu, silničáři bojují se stromy popadanými na cesty.

Česko se jen pomalu vzpamatovává z ničivého orkánu, který republiku zasáhl minulý týden. V některých horských oblastech jsou lidé stále bez proudu, silničáři bojují se stromy popadanými na cesty.

  • Elektrárenská společnost ČEZ už odstranila většinu poruch, které způsobil silný vítr. Bez dodávky elektřiny zůstal v minulých dnech nebývalý počet lidí – víc než milion. I když energetici vyslali do terénu rekordní počet opravářů, bez proudu stále zůstávají některé samoty a horské vesnice. V mnoha krajích navíc pokračuje i výjimečný stav.
  • Nejvíc škody napáchal vítr v lesích. Stovky tisíc metrů krychlových dřeva poškodil orkán na území Šumavského národního parku. Jde o nejhorší kalamitu za poslední roky.
  • Podobně vážná je i situace v Krkonoších a Krušných horách. S likvidací polomů teď pomáhá i horská služba. Ze silnic a lyžařských cest odstraňuje stromy a větve především proto, aby neohrožovaly turisty. „Do ležících stromů by mohli narazit cyklisté, kteří se v horách během teplé zimy objevují. Navíc chceme mít cesty volné, abychom se včas dostali k úrazům,“ říká náčelník jizerskohorských záchranářů René Mašín.
  • Protože v příštích dnech napadne sníh, lesníci očekávají další pády narušených stromů. Pozor by tak měli dávat zejména běžkaři. „Pokud se zraní, skútry se k nim nedostaneme,“ varují záchranáři. „Domluvili jsme se raději s leteckou záchrannou službou, že by v takových případech vrtulník létal i k méně závažným úrazům,“ uklidňuje náčelník šumavské horské služby František Stupka. Podle něj by se však lidé měli postiženým oblastem raději obloukem vyhnout.

Kradu dřevo, no a co?

Češi kradou jako straky. Teď se po vichřici vydali do poničených lesů, aby si mohli doma zatopit zadarmo. Jednoho takové koumáka se nám podařilo načapat. A ani mu nepřišlo, že by snad dělal něco špatného!

„Dejte mi pokoj, co bych si to nevzal, když to tam jen tak leží. Vždyť to tam stejně shnije,” bránil se muž s vozíkem. Zloději si ale neuvědomují, že teď v lese riskují doslova svůj život. „Stromy jsou ohnuté a některé i nalomené, takže každou chvíli hrozí jejich zhroucení. Je to opravdu velmi nebezpečné, tihle lidé si zahrávají se svým životem,” říká Libor Hošek z Národního parku Šumava. Lesy přitom budou po vichřici dřevo lidem prodávat za velmi nízké ceny. Takže takový risk se opravdu vyplatit nemusí. Pokud by zloděj ukradl dřevo za více než 5000 korun, hrozilo by mu vězení až na tři roky. Jinak by dostal pokutu podle výše škody, zhruba 1000 korun.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.