Blíží se přízemní mrazíky! Rady, jak ochránit zahradu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Blíží se přízemní mrazíky! Rady, jak ochránit zahradu

Chraňme zahradu před mrazíky.
Chraňme zahradu před mrazíky. (Profimedia.cz)

Zahrádkáři, pozor! Meteorologové předpovídají na nadcházející víkend přízemní mrazíky. Ohrozit mohou především kvetoucí ovocné stromy, zeleninu, brambory a jahody. Na noc raději schovejte i truhlíky s muškáty.

Některé plodiny jsou přitom na mráz náchylnější. Například rajčata, papriky, okurky i celer zlikviduje už jen jednostupňový mrazík. Na nízké teploty jsou citlivé rovněž květy ovocných stromů, u většiny druhů jabloní je úroda zničena už při poklesu teploty na dva stupně pod nulu.

1
Z rozřízlých pet láhví vyrobte jednotlivým rostlinám miniaturní skleníky. Nejlepší jsou široké dvoulitrové láhve, kterým uříznete dno a jednoduše je na rostliny nasadíte.

2
Celé záhonky jahod ochráníte tak, že je přikryjete bílou netkanou textilií. Hrozí-li větší mráz, použijte více vrstev.

3
Zkuste rozestavět kolem kvetoucích stromů nádoby s vodou. Odpařující se voda totiž podle některých zahrádkářů dokáže ochránit květy i výhonky od mrazu. Ochranný vodní film na květech a letorostech můžete vytvořit i jemným rozprašovačem a u rostlin pomůže i brzká ranní zálivka.

4
Stará účinná sadařská metoda zní: rozdělejte v noci v zahradě oheň z vlhkého dříví. V tomto případě ale pozor! Hustý plazivý dým vám sice ochrání stromky před mrazem, ale spolehlivě rozhněvá vaše sousedy.

5
Bramborám pomůže překonat mráz, když vzešlé trsy do výšky okolo 5 centimetrů jednoduše přihrnete hlínou.

Autor:  ja

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.