Už jste zaplatili daň z nemovitosti? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Už jste zaplatili daň z nemovitosti?

Daň z nemovitosti
Daň z nemovitosti (Profimedia.cz)

Jen necelý týden zbývá k zaplacení daně z nemovitostí. Letos ale placení téhle významné daně provází řada problémů. Ten největší způsobila firma, která tiskla složenky. Natiskla na ně totiž chybná čísla účtů. Další věcí, která lidem zamotala hlavu, je suma, která je na složenkách uvedená. AHA! nabízí nejdůležitější informace k placení daně z nemovitostí.

Kvůli vrácení peněz musíte na poštu

Přišla vám složenka, kterou jste na poště zaplatili, a pak za pár dní přišel omluvný dopis z finanční správy? Tak v tom případě jste poslali peníze na nesprávný účet. Zhruba do deseti dnů ode dne, kdy jste platbu na poště provedli, vám domů přijde výzva k vyzvednutí zaplacené částky. Své peníze si pak můžete vyzvednout na jakékoli poště.

Poštovné vám vrátí na »finančáku«

Pošta vám sice vrátí peníze poslané na špatný účet, ale poštovné nikoli. O to si můžete požádat na územním pracovišti finančního úřadu. Stačí, když předložíte originál ústřižku ze zaplacené složenky s chybným číslem účtu.

Více nemovitosti na jedné složence

Všechny, kteří mají více nemovitostí v jednom kraji, pak mohla zmást suma, kterou na složence našli. Na rozdíl od minulosti totiž chodí jedna složenka na daň za všechny nemovitosti, které se nachází na území jednoho kraje.

Schovejte si bílý proužek

Složenka, která vám přišla, neslouží jen k zaplacení daně, ale i jako důležitý zdroj informací. Na oddělitelné části složenky je uvedená nejen celková částka daně (za všechny nemovitosti, které se nacházejí v jednom kraji), kterou je nutné zaplatit, ale také to, na jakém územním pracovišti místně příslušného finančního úřadu máte uložený spis k dani z nemovitostí.

Výši daně zjistíte na finančním úřadu

Nepřišla vám ještě složenka? Tak už ani nejspíš nepřijde. Ty poslední měly do schránek dorazit včera. Přesnou výši daně z nemovitosti ale můžete zjistit na územním pracovišti finančního úřadu, kde máte uložen spis k dani z nemovitostí.

Tři možnosti, jak daň platit

Daň z nemovitosti můžete zaplatit složenkou na poště, bankovním převodem nebo přímo v pokladně územního pracoviště místně příslušného finančního úřadu, které je uvedeno na alonži (oddělitelné části) každé složenky.

Náklady zaplatí chybující firma

Omluvné dopisy i náklady na vrácení poplatků za poštovné a za neprovedené bankovní převody nebude platit stát. Finanční správa to naúčtuje firmě, která chybu způsobila tím, že natiskla na složenky chybná čísla.

Chyba termín neprodlouží

I když jste nikoli vlastní vinou zaplatili daň z nemovitosti na chybné číslo a čekáte na vrácení peněz, termín pro placení daně se vám neprodlouží.

Daň z nemovitostí musíte zaplatit do 31. 5. 2013.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.