Pět triků k dokonalým snímkům: Jak si vyfotit jaro! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pět triků k dokonalým snímkům: Jak si vyfotit jaro!

Jak vyfotit jaro?
Jak vyfotit jaro? (scom, ara)

Modrá obloha, slunce, pučící květy a svěže zelená tráva. To vše tvoří ideální pozadí k dokonalým láskyplným snímkům. Jenže předtím, než zvěčníte svého partnera, děti, nebo domácího miláčka pod rozkvetlou třešní, neuškodí oprášit trochu teorie. Je přitom jedno, jestli budete fotit zrcadlovkou za desítky tisíc, nebo mobilem. Následující rady platí pro všechny.

1. Všímejte si pozadí

Před stisknutím spouště si dejte pozor, aby postavám »nevyrůstaly« z hlav stromy a aby překrývající se postavy neměly »společnou« končetinu. „Snažte se rovněž o to, aby hlavní objekt nebyl přetnut dráty, sloupem či jiným nežádoucím prvkem,“ upozorňuje Vítězslav Holas, odborník na grafiku, multimédia a design z Počítačové školy Gopas. Stačí většinou popojít kousek stranou a problém je vyřešen.

2. Počkejte na lepší světlo

Fotografie není nic jiného než záznam odrazu světla. Pokud je ho málo nebo není dobré, projeví se to i na kvalitě snímku. Nejlepší světlo pro focení je brzy ráno, pozdě odpoledne a navečer. Světlo je měkké, teplé, boční a krásně plastické. Naopak v poledne je světlo tvrdé, ostré a vytváří nehezké stíny. Pokud můžete, počkejte si na vhodné světelné podmínky. Vyplatí se to.

3. Používejte blesk »naopak«

Fotky pořizované při malém množství světla s vestavěným bleskem nebudou nikdy hezké. To je prostě fakt. „Pokud je málo světla, blesk spíše nepoužívejte, ale zvyšte citlivost a použijte stativ. Fotky tak neztratí atmosféru. Blesk naopak použijte v momentě, kdy je světla hodně – portrét focený za poledního slunce bude bez »přiblesknutí« obsahovat hluboké stíny v obličeji, což nevypadá dobře,“ varuje Holas.

4. Vyhněte se středu

Nikdy neumísťujte hlavní objekt či linie (např. horizont, hladinu) do středu snímku, ale vždy mimo něj – do třetiny. Postavám nechte více místa ve směru pohledu.

5. Přibližte se...

Nesnažte se zachytit všechno najednou, fotka bude roztříštěná a nepřehledná. Soustřeďte se na určitou věc, běžte k ní blíž (fyzicky, nebo zoomem) a vyplňte s ní celé obrazové pole.

Autor:  ja

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.