Rozčílili vás? Zkroťte vztek do pěti vteřin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Rozčílili vás? Zkroťte vztek do pěti vteřin!

Rvát si vlasy je vážně zbytečné.
Rvát si vlasy je vážně zbytečné. (foto Scom)

Znáte to, občas stačí jen malý impuls a vzteky se vám přímo zatmí před očima. Co s tím? Pomůže pár snadných triků, které se dají aplikovat začerstva, když vidíte rudě a stres je ještě akutní.

1. První pomoc!

Ze všeho nejdřív musíte udělat něco, čím změníte svůj dosavadní fyzický stav. Může to být cokoliv: Projdete se pár kroků, sednete si, napijete se vody. Nezáleží na tom, co uděláte, jen musíte změnit vaše současné rozpoložení. Taková drobná změna sice problém nevyřeší, ale pomůže, abyste znovu nabrali dech a mohli lépe myslet.

2. Dýchejte zhluboka!

Zaměřte se na svůj dech a zkuste dýchat následujícím způsobem: Zhluboka se nadýchněte nosem, tak jako byste dýchali do břicha. Výdech proveďte také nosem, ale pomalu, tak aby byl výdech dvakrát delší než nádech. Vydechněte všechen vzduch z plic ven a tento postup opakujte třikrát až čtyřikrát. Dýchání zklidní vaše tělo i mozek.

3. Změňte pohled!

Odvraťte pozornost od toho, co vás do stresu přivedlo. Zkuste si položit otázku: Jak byste se na situaci dívali, kdyby se vás netýkala? Co byste viděli, kdybyste se měli možnost podívat se na celou scénu z výšky?

4. Vyslovte to!

Nahlas si řekněte, co váš stres způsobilo. Nebo si to napište na papír a potom nahlas přečtěte. Důležité je, abyste si důvod svého rozčílení přesně definovali. A jak byste se na něj tvářili, kdyby vám ho řekl někdo jiný?

5. Zasmějte se!

Najděte směšnou stránku vašeho problému a zkuste se mu zasmát. I když je to to nejtěžší, humor může posunout vaše myšlenky jiným směrem a významně zlehčit celou situaci.








Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.