Chcete snížit stres? Rada je prostá: Lízejte a cumlejte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Chcete snížit stres? Rada je prostá: Lízejte a cumlejte!

20. 07. je mezinárodní den lízátek.
20. 07. je mezinárodní den lízátek. (Foto: Profimedia.cz)

Vzpomínka na dětství, oblíbená pochoutka, kult pin-up plakátů. Prostě lízátko, cuc na špejli, sladkost, kterou všichni známe. Kde se vzalo a proč ho milujeme?

Jsou tu od pradávna. Prvotní lízátko se objevilo už v pravěku, ve chvíli, kdy lidé našli med a navinuli ho na klacík, aby si na včelí laskomině pochutnali. Opravdový předchůdce dnešní cukrovinky se objevuje až v 17. století. V této době se začaly vyrábět sladkosti z rozpuštěného cukru, kterým se obalilo dřívko a nechal se ztuhnout.

Průmyslová výroba se ovšem rozjela až začátkem 20. století v USA. Prvním, kdo začal lízátka vyrábět, byl v roce 1908 cukrář Georg Smith. Napadlo ho, že do svých bonbonů bude vkládat špejli, aby si na nich zákazníci mohli pohodlněji pochutnávat. A svůj vynález pojmenoval po oblíbeném dostihovém koni Lolly Pop. Lízátka pak vyráběl ručně až do roku 1916, kdy sestrojil přístroj na jejich hromadnou výrobu. Pak už lízátka vítězně táhla světem.

Víte, že lízátka nejsou jen cukrovinka, ale mohou i léčit? Vyrábějí se lízátka proti stresu, která obsahují ženšen a rozchodnici růžovou, lízátka proti těhotenské nevolnosti i lízátka proti kinetóze.

Autor:  neo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.