Výstava nedonošených dětí: Váží méně něž kilo... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Výstava nedonošených dětí: Váží méně něž kilo...

MUDr. Peter Krcho, PhD., přednosta Kliniky neonatologie Dětské fakultní nemocnice Košice. Je autorem fotek.
MUDr. Peter Krcho, PhD., přednosta Kliniky neonatologie Dětské fakultní nemocnice Košice. Je autorem fotek. (reprofoto Foto Aha! – Mária Rušinová)

Tito prckové se na svět podívali daleko dříve než měli. Vážili jako pytlík mouky a někteří ani to ne. Přesto pidibojovníci díky pomoci lékařů přežili.

Vyrostli a jsou z nich zdravé děti, které při lumpačinách nerozeznáte od jejich v termínu narozených kamarádů. Jak vypadají miminka narozené na hranici přežití ukazuje unikátní výstava »Ích svet«, kterou si můžete prohlédnout zdarma do 17. března v pražské Galerii Harfa. „Chtěli jsme, aby i veřejnost mohla pohlédnout do inkubátoru a pocítit atmosféru prostředí, kde se rozhoduje, zda předčasně narozené děti přežijí. Atmosféru, kterou cítí děti, rodiče i lékaři,“ říká lékař a autor snímků Peter Krcho.

Čtyřčata Zuzanka, Jakub, Braňo a Martin

16. září 2005 se ve 29. týdnu (těhotenství většinou trvá 40 týdnů) narodila čtyřčata Zuzanka, Jakub, Braňo a Martin ze slovenských Košic. Nejtěžší Jakub nevážil ani kilo a půl

Všichni tři kluci byli po narození na umělé plicní ventilaci. Žádné vývojové vady u nich ale lékaři nezjistili. Dnes radost ze života ze sourozenců doslova čiší.

Trojčata Alenka, Roman a Mário
Alenka, Roman a Mário se v roce 2003 narodili tři a půl měsíce před termínem, ve 26. týdnu těhotenství. Vážila jen tolik, jako polovina malého bochníku chleba.

Trojčátka se narodila nezaměstnaným rodičům. Dnes již bydlí ve baráčku, který si postavili.
ěcka chodí do školy a jsou téměř úplně zdravá, jen mají problémy se zrakem, musí nosit brýle.
MUDr. Peter Krcho, PhD., přednosta Kliniky neonatologie, Dětské fakultní nemocnice Košice




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.