Jak přežít Silvestra - Osm zlatých rad | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak přežít Silvestra - Osm zlatých rad

Znaven alkoholem. Tak většinou končí oslavy Silvestra.
Znaven alkoholem. Tak většinou končí oslavy Silvestra.

PRAHA – Jak přežít alkoholové oslavy na Silvestra? Rozhodně lépe než muž, který se na Silvestra opil tak, že usnul v kaluži. Ta přes noc zamrzla a jemu pak museli amputovat prsty na rukou, které mu umrzly. Tady je sedm rad na silvestrovskou oslavu:


1) Nepijte na prázdný žaludek!
Kdo se před oslavou důkladně najíte, promile alkoholu v krvi stoupá pomaleji. Alkohol prokládejte jídlem a nealko nápoji – nejlépe vodou. Nejméně kalorická »opice« je po vodce. Množství alkoholu ve vodce je srovnatelné se třemi litry piva, ale vodka má skoro o polovinu méně kalorií (809 kcal - 1380 kcal). Třeba šampaňské má 1200 kcal.

2) Nejdříve víno, pak pivo!
Stará pravda, že »víno na pivo se pít smí, ale pivo na víno ne«, je pěkným nesmyslem! Jak nyní vědci zjistili, je to totiž přesně obráceně! Může za to nevědomý rytmus pití (sklenka za hodinu). Většina lidí ho vůbec nemění, ani když změní druh alkoholu. Víno ale obsahuje dvakrát tolik alkoholu co pivo. Kdo je pije stejně rychle jako předtím pivo, přijímá tedy dvojnásobné množství alkoholu. Takže spíš platí pravidlo „pivo na víno se může“.

3) Nemíchejte různé druhy alkoholu!
Pověstnou alpskou trojkombinaci (pivo, kafe s malým rumem a velká zelená nebo také rum, griotka a vodka) pijte jen s mírou – nesnese to žaludek a vy budete druhý den trpět.

4) Vynechte sycené minerálky!
Pijte hodně minerálky – ale jen té bez bublinek. Oxid uhličitý v »bublinkové« minerálce totiž urychluje vstřebávání alkoholu a vy budete opilí rychleji. To platí i o šampaňském. Během oslavy se krmte slaným pečivem – brambůrky nebo slané tyčinky omezí ztrátu minerálů.

5) Pozor na zbytkový alkohol!
Trvá až deset hodin, než se tělo zbaví jednoho promile alkoholu. U žen se navíc odbourává pomaleji než u mužů.

6) Nemyslete si, že alkohol zahřeje!
Rozšiřuje cévy, což může vést ke hřejivému pocitu, ale krev proudí rychleji k tělesným periferiím, odkud je teplo odevzdáváno do okolí, takže účinek je zcela opačný. Například po konzumaci půl láhve vína, tedy asi 50 gramů alkoholu, klesne tělesná teplota o půl stupně.

7) Připravte se na kocovinu!
Před spaním vypijte hodně vody a u snídaně se vyhněte cukrům. Ráno to chce hodně soli. Čím slanější snídaně, tím rychleji kocovina zmizí – dejte si slanečky, sklenku zavináčů, kyselé okurky, vejce s hořčicí, vydatnou zeleninovou polévkou nebo česnečku. A připravte si nějaký »vyprošťovák«. Třeba koktejl Bloody Mary – tady je recept: žloutek, pepř, sůl, worchester, tabasco a trochu citronové šťávy se smíchá s deci rajčatové šťávy a 0,5 dcl vodky.

8) Tohle nepomáhá!
Spousta „babských rad“, jak odbourat kocovinu, jsou jen mýty. Určitě si nedávejte kafe nebo colu - kofein sice předstírá, že povzbuzuje, ale hladina alkoholu v krvi se nemění. Nepomáhá ani vitamin C – předávkování může naopak způsobit bolení břicha. A alkohol se nedá ani vypotit – ztráta tekutin v sauně zvýší ještě dehydrataci a nedostatek minerálů v těle.

Tři piva a dost!

OSTRAVA – Primář toxikologie Psychiatrické léčebny v Opavě Libor Chvíla moc dobře ví, jak dokáže být alkohol zákeřný. Proto radí: „Nepřekračujte hranici jednoho promile alkoholu! Jde buď o 3 panáky tvrdého alkoholu, 3 piva nebo 3 deci vína. Pokud vypijeme více, riskujeme, že druhý den bude utrpením. Samozřejmě nelze pít vše uvedené dohromady.“

Na kocovinu je »kocolam«!

ZLÍN – Vodka, červené i bílé víno, becherovka, pivo, slivovice a navrch bublinky z šampusu. Představa silvestrovského »koktejlu« a následků z něj může děsit už teď. Může, ale nemusí. Ve zlínské restauraci U dvou slunečnic uvaří desítky litrů novoroční polévky zvané kocolam. Kuchař David Lígr ji připravuje podle receptu všeuměla Jaroslava Juříčka. „Sám jsem už léta abstinent, ale kdysi jsem míval právě na Nový rok obrovské problémy,“ vzpomíná vynálezce zaručeně »vyprošťovací« polévky. Kocolam není všelék, ale příznaky otravy po nezřízeném pití umí hodně zmírnit.

Jak se vaří?

● základem je klasický silný vývar, nejlépe slepičí, může ale být i hovězí
● přidá se pořádná dávka česneku, pro otrlejší se může dodat až do kouřícího talíře
● v polévce musí být také vejce a kousky červené řepy
● dodá se silný odvar z vylouhovaných bylin


Autor: (gum), (gbr), (jč)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.