Statečná Pavla Truxová (zhubla 85,5 kg): Pohyb mě ukrutně bolel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Statečná Pavla Truxová (zhubla 85,5 kg): Pohyb mě ukrutně bolel!

Sportovat je nezbytné. Ale podávat vrcholové výkony rozhodně nemusíte.
Sportovat je nezbytné. Ale podávat vrcholové výkony rozhodně nemusíte. (Foto ara)

„Když je příjem v podobě jídla, musí být i výdej, tedy pohyb,“ říká Pavla Truxová (42), která se navzdory původní nepovedené snaze zhubnout z téměř dvou set kilo nakonec ke svémnu problému postavila čelem a do dvou let se dostala na váhu 112 kilogramů. „Jen těžko jsem při váze 197,5 kilo mohla začít aktivně sportovat. Pohyb mě bolel. Měla jsem velké otoky nohou, zadržovala se mi voda v těle,“ popisuje Pavla své začátky se sportem.

Jaký byl její první pohyb?„Začala jsem denně chodit plavat a jakkoliv se hýbat pod vodou. Jednou týdně jsem absolvovala aqua aerobik. Pohyb v bazénu mi postupně začal přinášet úlevu od bolesti a dával hodinu přemýšlení o tom, co a proč to dělám,“ popisuje Pavla, která se do pohybových aktivit vrhla skutečně svědomitě. A výsledky se začaly dostavovat. Jaká další doporučení čtenářům Aha! dává?

  • Není potřeba podávat vrcholové výkony, jakýkoliv pohyb se počítá. Nejezděte výtahem, vystoupte o zastávku dříve.
  • Kupte si permanentky. „Já si opatřila rovnou dvě do bazénu a jednu na aqua aerobik. Aby mě to donutilo tam chodit,“ říká Pavla.
  • Pořiďte si speciální sportovní hodinky, které měří tepovou frekvenci a zároveň ukazují spálené kalorie. Jsou vodotěsné.
  • Nechcete-li za hodinky utrácet, musíte se hýbat tak svižně, abyste se zpotili, ale zároveň byli při pohybu schopni mluvit. Jen tehdy budete spalovat tuk. Vhodné je absolvovat alespoň pár lekcí s instruktorem.
  • Pokud se za své tělo stydíte, zjistěte si, kdy v bazénu/posilovně bývá nejméně lidí. „Jen se převléknout do plavek před zraky ostatních, absolvovat sprchu, vyfunět schody… Styděla jsem se za své velké tělo, za to, jak se s obtížemi dostávám do bazénu. Měla jsem pocit, že mě sleduje celý svět. Při výlezu z bazénu jsem myslela, že se se mnou urvou schůdky,“ popisuje bez obalu Pavla své pocity.
  • Pořiďte si domů bosu. To je balanční pomůcka ve tvaru půlmíče, vylepšuje rovnováhu, kardio a zapojuje všechny svaly těla.
  • Ne každý sport může bavit, musíte zkoušet a zjišťovat. „U mě jednoznačně vyhrálo plavání, bosu, postupně dle pohybových možností a snižování váhy chůze. Až mi to finanční situace dovolí, moc ráda bych si opatřila kolo,“ plánuje Pavla.
  • Psychika si s vámi bude pohrávat, s tím počítejte a nic proto nevzdávejte. „Nerada ukazuji slzy, a tak jsem je zadržovala. Ale věřte, bylo jich víc než dost. Viděla je jen má věrná foxteriérka Orka,“ přiznává Pavla a dodává, že procházky s pejskem byly povzbudivé, na těžké chvíle byly dvě.

3. rada čtenářům Aha!

„Začít je těžké, vytrvat je ještě obtížnější. Je to psychicky náročné, ale výsledky se budou dostavovat a ani to nebude moc dlouho trvat. Nebudete se zadýchávat už po pár krocích. Zrychlíte chůzi. Přestanou otýkat nohy. Zmírní se a ustoupí bolesti. Zmizí chuť na sladké.“

Facebook:gallery:false:false:false



Přečtěte si
wellnes.top
12. 1. 2013 • 07:44

fortin tak sem flákni svou fotku, vystup z řady dej něco zajímavého o sobě, než jen blbé keci tady

wellnes.top
12. 1. 2013 • 07:42

tarrica,hillarka souhlasím, je to více faktorů,frustrace,vztahy,fin.situace...následné zajídání problémů a už to jede, pak se překročí určitá hranice a zpět cesta velmi těžká.Fakt super že to zmákla se vrátit.Nakopne tím, že vystoupila, byla vidět téměř 200kg a postupně jak šla zpět, to nakopne spoustu lidí s podobným problémem a třeba začnou něco dělat.Klidně mohla zůstat v anonymitě.To by každý neudělal,díky ji za to, divím se "blbcům" kteří ji za to zde kritizují.

hillaarkaa
9. 1. 2013 • 09:09

Fyzicky se změnila,to ano.Její problém ale spočíval někde jinde,v mozku-v uvědomnění si problému.To trvalo dlouho.Takže i duševně.Netvrdím,že byla blázen.Když jsem sledovala pořady s paní Cajthamlovou,vždy se tam nějaký problém v podvědomí těchto lidí naskytnul...(frustrace,vztahy,fin.situace...)

tarrica
8. 1. 2013 • 16:05

Vy,kteří máte pro tuto mladou ženu posměch,jste duševní ubožáci.Dokázala se změnit,makala na sobě,uvědomila si,že zdravotní problémy budou horší a překonala sama sebe.Ona už ví,že svou váhu neměla nechat dojít tak vysoko.Změnila se fyzicky,duševně byla OK,což se o většině posměváčků tady nedá říci.Přeleštěte si doma zrcadlo a vyhledejte pomoc psychologa vy kritici Já jí držím palce-sluší jí to teď moc

hillaarkaa
8. 1. 2013 • 13:59

Na tvém místě bych se jí nesmála.Tito lidé jsou chudáci a ona si to zřejmě v minutě dvanácté uvědomila.Konec s obžerstvím a vyvalováním

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.