Ivan Demeter (19): Kvůli cigaretě zabil Milana (†29)! Dostane milost? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Ivan Demeter (19): Kvůli cigaretě zabil Milana (†29)! Dostane milost?

Ivan Demeter včera před soudem.
Ivan Demeter včera před soudem. (Martin Hofman)

Milan Šlemenda (†29) ze Strakonic neměl cigaretu, a tak ho romský mladík Ivan Demeter (19) loni 31. srpna zabil! Včera stanul před českobudějovickým soudem, za ublížení na zdraví s následkem smrti mu hrozí až deset let. Vinu na zabití mladého muže, který měl před svatbou, odmítl a neprojevil ani lítost. Navíc vrahova rodina věří, že mu prezident Václav Klaus (71) dá milost...

Demeter před senátem bez zaváhání vyprávěl. „Dali jsme si s kámošema tři flašky vodky. Šli jsme do Sokolovny, a když tam neměli kusovky, šli jsme pryč. Ten kluk se chtěl prát, tak jsem mu ji prásknul,“ snažil se obžalovaný Rom svalit vinu na zemřelého.

Soudní znalci nyní musí říci, zda Milan zemřel na následky rány od Demetera nebo na zranění způsobená pádem. Už pitva ale prokázala, že mladý muž přišel o život poté, co upadl po incidentu na tvrdou dlažbu chodníku. Policistům trvalo pouhých patnáct hodin, než dopadli pachatele. Ten se ke všemu přiznal. Jde navíc o člověka, který měl už dříve problémy se zákonem.

Co se přesně stalo?

Milan Šlemenda seděl 31. srpna 2012 v restauraci Sokolovna, kam si přišla parta Romů koupit kusové cigarety. Odešli s nepořízenou. Milan vzápětí zaplatil a odcházel domů. Před restaurací mu Demeter dal pěstí do nosu takovou ránu, že upadl a při pádu na dlažbu si způsobil zlomeninu lebky. Romové ho nechali zraněného bez pomoci ležet na chodníku a utekli. Milan byl převezen do nemocnice a následně do pražského IKEM. Tam lékaři zkonstatovali, že nastala mozková smrt a rodina poté dala souhlas s odběrem orgánů.


Co zaznělo u soudu?

Vrahova rodina

  • „Třeba mu dá Klaus milost. Ivan není zlej, jen udělal blbost,“ řekl jeden z přihlížejících Romů.

Milanova rodina a kamarádi

  • „Milda byl skromný, pracovitý kluk, který by se pro druhé rozdal. Byl klidný, nikomu nikdy neubližoval. Strašně nám chybí. Doteď se z toho celá rodina nemůžeme vzpamatovat,“ řekla sestra Renata Trojanová s tím, že i Vánoce byly bez Milana o ničem.
  • „Byla to zbytečná smrt. Milan byl strašně fajn kluk a mohl tu být dál. Doufám, že viník dostane ten nejvyšší a spravedlivý trest,“ řekl švagr Ivan Trojan a zároveň leader skupiny Parkán, se kterou Milan jezdil jako »bedňák«.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.