Spravedlnost zvítězila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Spravedlnost zvítězila

Karel Bašta vyšel z vězení díky prezidentské milosti.
Karel Bašta vyšel z vězení díky prezidentské milosti. (ČTK – Igor Šefr)

Milost pro Karla Baštu! Tenhle včerejší verdikt prezidenta Václava Klause přivítala celá republika.

Bašta – majitel často vykrádané sběrny surovin v Ivančicích na Brněnsku – před časem načapal zloděje a střelil po jejich ujíždějícím autu z brokovnice. Jeden brok zasáhl do nohy zloděje a druhý téměř oslepil dívku, která v autě také prchala. Bašta dostal za pokus o vraždu šest let vězení.

Případem se zabýval i Nejvyšší soud, který shledal, že střelba po prchajícím zloději je vražda. Obrana majetku prý člověka nemůže rozrušit natolik, aby bylo možné čin klasifikovat jako mírnější »zabití«.

Za dosud bezúhonného Baštu se v Ivančicích postavilo více než tři tisíce lidí v čele se starostou, kteří v petici žádali milost. Klaus včera prominul Baštovi zbytek trestu s podmínkou, že se v příštích pěti letech nedopustí trestného činu. „Prezident přihlédl k dosavadnímu řádnému životu jmenovaného, který v místě bydliště požívá dobré pověsti. Pan Bašta se skutku dopustil v afektu při ochraně majetku a dobrovolně se výrazně finančně podílel na zmírnění jeho následků,“ uvedla prezidentská kancelář.

Karel Bašta si odseděl tři měsíce. Když včera vyšel z vězení, zopakoval, že už by zbraň nepoužil a zranění zlodějky velmi lituje. Manželka Karla Bašty Lenka řekla, že sběrnu kovů mezitím vykradli už dvakrát...

Tohle řekl o pobytu ve vězení
í„Bylo to strašné, hrůza hrůzoucí. V noci nespíte, člověk chodí pořád v noci na záchod, psychika, nervy, pořád to pracuje. Když jsem si uvědomil, že mám před sebou prakticky šest let, tak to byly opravdu myšlenky i na mašli.“

Těmhle také prezident Klaus udělil milost

Demba Demba
Občan Maliské republiky nemusí vykonat dvouletý trest vyhoštění uložený za výtržnictví. Prezident přihlédl k tomu, že Demba má v Česku manželku a že v minulosti nebyl trestán.

Václav Dvorský
Doktor byl trestán za ublížení na zdraví. Dříve ale trestán nebyl a polovinu trestu už si odseděl. Propuštěn byl kvůli závažnému zdravotnímu stavu.

Jiří Podhajský
Byl mu prominut trest odnětí svobody za úvěrový podvod. Prezident přihlédl k jeho závažnému onemocnění, kvůli němuž má pan Podhajský plný invalidní důchod.

Miroslav Franěk
Panu Fraňkovi byl odpuštěn zbytek trestu zákazu řízení motorových vozidel – byl »vybodován« i kvůli tomu, že nebyl při jízdě připoután, což ale ze zdravotních důvodů nemohl učinit.

Jan Mareš
Prezident mu místo odnětí svobody za zanedbání povinné výživy nařídil obecně prospěšné práce. Mareš totiž už dlužnou částku uhradil a s rodinou opět žije v domácnosti.

Lenka Heráková
Ženě byl prominut trest odnětí svobody za krádež. K té byla přinucena exmanželem, který ji týral. Navíc pečuje o čtyři nezletilé děti, které by jinak skončily v dětském domově.

David Hanusch
Byl mu prominut zbytek trestu odnětí svobody za krádež v trvání 51 dnů. Pan Hanusch už dvě třetiny trestu vykonal a nyní žije řádným životem.

Jiří Kotík
Muž nemusí dokončit trest uložený za podvod pod podmínkou, že dalších pět let nespáchá trestný čin. Prezident přihlédl k tomu, že skutek byl spáchán před 14 lety a muž dříve trestán nebyl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.